Naslovnica Bosna i Hercegovina U Neumu počeli pregovori o izmjenama Izbornog zakona

U Neumu počeli pregovori o izmjenama Izbornog zakona

54

U toku je radna večera na kojoj sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler i predstavnici OESS-a

Razgovori i pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nastavljaju se od petka u Neumu.

U toku je radna večera na kojoj sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i evropski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler i predstavnici OESS-a.

Pored njih, na pregovore je stigao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda.

Predstavnici najmanje dvije opoziocione stranke iz Federacije BiH odbili su poziv u Neum.

Iz SDP-a BiH su takvu odluku pojasnili zahtjevom da se prije izborne reforme osigura deblokada rada tijela državne vlasti koju provode dužnosnici iz Republike Srpske, dok su predstavnici Naše stranke poručili kako ne žele sudjelovati u razgovorima koji ignoriraju njihove prijedloge za izmjene izbornih pravila na tragu građanske države.

U idućih nekoliko dana saznat ćemo donosi li grad na jugu zemlje toplu političku klimu i promjene, novi sporazum ili nezadovoljstvo i blokade.

Iako se problematizira mjesto održavanja pregovora, konačna potvrda dogovora, ukoliko ga bude, mora uslijediti u Parlamentu BiH.

Prethodni članakTuka u Padovi oborio dvoranski rekord BiH na 500 metara
Naredni članakSahrana Akija Rahimovskog u Zagrebu u četvrtak