Naslovnica Svijet U predsjedničkoj utrci Macron više ne može računati na “republički front” protiv...

U predsjedničkoj utrci Macron više ne može računati na “republički front” protiv Le Pen

23

Na prošlim izborima na nacionalnom, regionalnom i općinskom nivou, lijevi i desni birači su se ujedinili kako bi blokirali krajnju desnicu s vlasti, što je fenomen poznat kao ‘republička fronta’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron neće moći računati na tradicionalni front francuskih birača protiv krajnje desnice u drugom krugu izbora i morat će pojačati svoju kampanju ako želi pobijediti Marine Le Pen, koja je uspješno ublažila svoj imidž.

Iako se predviđalo da će Macron pobijediti u prvom krugu s rezultatom boljim od očekivanih 28%, Macron se zaustavio na 27,6 posto. Aktulni predsjendik, sada je prilično izvjesno, ne može sa sigurnošću računati na pobjedu u drugom krugu. Ankete predviđaju vrlo malu razliku u pobjedi protiv Le Pen u drugom krugu 24. aprila, prenosi Reuters.

Desničarka Marine Le Pen u prvom je krugu osvojila 23 posto glasova.

Na prošlim izborima na nacionalnom, regionalnom i općinskom nivou, lijevi i desni birači su se ujedinili kako bi blokirali krajnju desnicu s vlasti, što je fenomen poznat kao “republička fronta”.

Iako su svi glavni kandidati, uključujući one iz konzervativne stranke Les Republicains i Socijalističke stranke, podržali Macrona za drugi krug u nedjelju navečer, nije baš sigurno da će ih njihovi birači pratiti. Štaviše, njihovi su rezultati bili toliko loši da njihova podrška može imati malu težinu.

– Među političarima, republikanska fronta se pokreće. Ostaje za vidjeti hoće li ih birači slijediti – rekao je Mathieu Gallard, voditelj istraživanja u Ipsosu France.

Anketa Ifopa provedena izvan biračkih mjesta tokom nedjeljnog glasanja predviđala je da će Macron dobiti 51% podrške birača za dvije sedmice, što je jasan pokazatelj da se “republikanski front” urušava.

Komplikujući Macronovu pobjedu, Le Pen je uvelike odustala od svoje retorike protiv imigracija, protiv Evropske unije, fokusirajući se više na pitanja troškova života.

Drugo Ifopovo istraživanje u martu pokazalo je da je manje od polovice svih Francuza sada smatra “strašnom”.

U svom govoru u nedjelju predstavila je sebe kao ujedinjavajuću ličnost koja će izliječiti francuske “frakture” i zaustaviti “haos” koji je navodno doveo Macron, bivši bankar za kojeg je rekla da utjelovljuje “moć novca” i da je radio za nekolicinu.

U međuvremenu, Macron ne može birače lijeve strane uzimati zdravo za gotovo.

Trećeplasirani kandidat, Jean-Luc Melenchon (22,2 posto glasova), pozvao je birače da ne podrže Le Pen, ali nije podržao ni Macrona, povećavajući neizvjesnost o tome kako će glasati birači koji su podržali krajnje lijevu stranu.

Ankete pokazuju da bi mnogi mogli odlučiti biti suzdržani.

Nisvet Jusić
Prethodni članakNakon što su Rusi izbačeni, odlučeno koja će reprezentacija na SP umjesto njih
Naredni članakFIFA odredila termine dodatnih kvalifikacija za Mundijal u Kataru