Naslovnica Bosna i Hercegovina U razvoj sistema zbrinjavanja e-otpada u Tuzli i Živinicama uloženo 124.959 KM

U razvoj sistema zbrinjavanja e-otpada u Tuzli i Živinicama uloženo 124.959 KM

38

Cilj je bio osigurati građanima besplatnu, jednostavnu i sigurnu mogućnost da ispravno odlažu, po prirodu i zdravlje ljudi, opasan e-otpad, te tako utjecati na smanjenje zagađenja, kao i na količinu e-otpada koja završi na deponijama

Nakon postavljanja 17 specijalnih uličnih kontejnera za e-otpad – električni i elektronski otpad, u koje od januara i građani Tuzle i Živinica besplatno mogu odlagati različite uređaje iz svih kategorija e-otpada, s naglaskom na one prikupljene iz domaćinstva, kao što su mali aparati, IT oprema, električne igračke, zabavna elektronika i alati, uspješno je završen projekt Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti.

Sve lokacije postavljenih kontejnera građani mogu pronaći na karti putem web stranice www.zeos.ba.

U razvoj sistema zbrinjavanja e-otpada i infrastrukturu, što pored uličnih kontejnera za e-otpad podrazumijeva i nabavku i stavljanje u upotrebu mobilnog reciklažnog dvorišta, odnosno kombija kojim se e-otpad besplatno prikuplja u ruralnim područjima ovih gradova, uloženo je ukupno 124.959,33 KM.

Taj projekt finansirao je i implementirao ZEOS eko sistem d.o.o., a kroz program Challenge to Change sufinansirala Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini. Cilj je bio osigurati građanima besplatnu, jednostavnu i sigurnu mogućnost da ispravno odlažu, po prirodu i zdravlje ljudi, opasan e-otpad, te tako utjecati na smanjenje zagađenja, kao i na količinu e-otpada koja završi na deponijama.

Prosječno domaćinstvo u BiH godišnje akumulira sedam do odam kilograma e-otpada, koji, ukoliko nije odložen u ispravan kontejner zagađuje naš okoliš, a tako negativno utječe i na zdravlje stanovnika.

– E-otpad sadrži opasne supstance od kojih su mnoge kancerogene, te je stoga izuzetno važno da smo građanima osigurali adekvatnu mogućnost odlaganja e-otpada postavljanjem naših uličnih e-kontejnera u gradovima, ali i uvođenjem besplatne usluge mobilnog reciklažnog dvorišta, odnosno kombija koji e-otpad preuzima na više lokacija u ruralnim mjesnim zajednicama – objasnila je pomoćnica direktora društva ZEOS eko sistem d.o.o., Elma Babić-Džihanić, naglasivši kako je u proteklih devet godina kroz ovlašteni sistem ZEOS prikupio više od 15.000 tona e-otpada u BiH.

Podsjetila je da se pravilnim odlaganjem električnog i elektronskog otpada dobija otpad za ručnu ili mehaničku obradu, koji potom ide u reciklažu.

– Reciklažom e-otpada nastaju vrijedne sirovine koje se vraćaju nazad u proces proizvodnje novih uređaja, čime se značajno smanjuje eksploatacija prirodnih resursa – kazala je i pojasnila da se vrijednosti sirovina koje se izdvoje iz otpada koriste za pokrivanje troškova rada, logistike i konačnog zbrinjavanja otpada. saopćeno je iz ZEOS eko sistema.

Autor: Fena

Prethodni članakRadnicima u zdravstvu USK-a će biti isplaćena plata
Naredni članakDavid bi danas napunio 25 godina, njegov otac Davor poručuje: Pred Tužilaštvo BiH dolazim sa šatorom