Naslovnica Svijet U samo par sati ubijeno pet proruskih čelnika na okupiranim dijelovima Ukrajine

U samo par sati ubijeno pet proruskih čelnika na okupiranim dijelovima Ukrajine

5

Radi se o lokalnim čelnicima koje je imenovala Moskva

U samo par sati ubijeno je najmanje pet proruskih čelnika na teritoriji Ukrajine pod ruskom okupacijom, javlja Guardian. Radi se o lokalnim čelnicima koje je imenovala Moskva.

Proruski čelnici ubijeni su na teritorijima udaljenim stotinama kilometara i to u Luhansku na istoku, u Hersonu na jugu i u Berdjansku. Proruski separatisti u Ukrajini za te smrti krive Kijev, a Ukrajina nije preuzela odgovornost za bilo koji od tih napada.

U bombaškom napadu u samoproglašenoj separatističkoj paradržavi Narodnoj Republici Luhansk ubijeni su glavni tužilac i njegov zamjenik, a u raketnom napadu na administrativnu zgradu u okupiranom Hersonu ubijeno je najmanje troje proruskih zvaničnika, piše novinar Reutersa Felix Light.

Što se tiče okupiranog Berdjanska, tamo su, prema tvrdnjama separatista, ubijeni gradonačelnik i njegova supruga dok su bili na putu prema izbornoj komisiji zaduženoj za organizacije referenduma o priključenju Rusiji.

A bad day for Russian-installed officials in Ukraine today:– Luhansk People's Republic Prosecutor General and his deputy killed in bomb attack in their office– “Several” killed and injured in apparent rocket strike on Kherson administration building

— Felix Light (@felix_light) September 16, 2022

Nisvet Jusić
Prethodni članakDžaferović će se obratiti na 77. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Naredni članakPopularna pjevačica iznenadila fanove izgledom, mnogi je ne mogu prepoznati