Naslovnica Bosna i Hercegovina U Sarajevu danas izmjerene velike količine zagađujućih materija u zraku

U Sarajevu danas izmjerene velike količine zagađujućih materija u zraku

46

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS konstatovano je da su na svim automatskim stanicama zabilježene visoke prosječne dnevne vrijednosti PM10 za prethodni dan.

U svim zonama Kantona Sarajevo proglašena je epizoda “Upozorenje“, s obzirom na prognoziranu vremensku situaciju, te današnje visoke izmjerene vrijednosti zagađujućih materija u zraku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, prema odredbama Plana, je dala prijedlog, a Ministrar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša prihvatio proglašenje epizode “Upozorenje” u zonama A, B i D Kantona Sarajevo, te zadržavanje jučer proglašene epizode “Upozorenje” u zoni C (Ilijaš).

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS konstatovano je da su na svim automatskim stanicama zabilježene visoke prosječne dnevne vrijednosti PM10 za prethodni dan.

Tako su na stanicama Otoka, Ilijaš i Ilidža izmjerene vrijednosti za ovaj polutant prekoračile prag upozorenja (150 µg/m3), dok su na stanicama Vijećnica i Hadžići prekoračene granične vrijednosti (50 µg/m3).

Osim visokih vrijednosti za ovaj polutant, na četiri automatske stanice – Vijećnica, Otoka, Ilijaš i Ilidža za jučerašnji dan su zabilježena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija za sumpor dioksid (125 µg/m3) , odnosno na dvije automatske stanice – Otoka i Ilidža, prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija za azot dioksid (85 µg/m3) .

Trenutno se bilježi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, ali su koncentracije PM10 lebdećih čestica i dalje iznad graničnih vrijednosti osim na području automatske stanice Vijećnica.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme bez većih padavina i slabim vjetrom promjenjivog smjera brzine 1-3 m/s, uz mogućnost periodičnih pojava temperaturne inverzije.

Prethodni članakVlasti njemačkog grada: Roditelji mogu sami odlučiti hoće li im dijete u školu ili ne
Naredni članakBiH porazom od Azerbejdžana završila nastup na Evropskom prvenstvu