Naslovnica Svijet U Sloveniji novi rekord u dnevnim infekcijama, nova pravila o karanteni

U Sloveniji novi rekord u dnevnim infekcijama, nova pravila o karanteni

91

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10 hiljada

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno preko 8.500 novozaraženih, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije covida-19, a vlada je ponovo promijenila pravila o karanteni, kako bi se ublažilo stanje u osnovnim djelatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od srijede, a vrijede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova. Školski razredi tako će ubuduće u karantenu odlaziti tek nakon što se u periodu od 14 dana zaraza pokaže kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na koronavirus.

U karantenu nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju, nego će se umjesto toga sedam dana za redom morati testirati, a preporučeno im je i korištenje učinkovitijih zaštitnih maski tipa FFP2, prenosi Hina.

– Nijedno rješenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rješenje djelovati, kazala je za slovenske medije epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savjet za Covid-19, nakon što nije prihvaćen raniji prijedlog da se karantene skrate na pet dana.

Prema još neslužbenim podacima koje jutros prenose mediji, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 8588 zaraza koronavirusom, dok ih je prije sedam dana bilo 5.174. To je novi rekordni broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije, a postotak pozitivnih testova je oko 60 posto. Prošle je sedmice u Sloveniji potvrđeno skoro 45 hiljada novih zaraza, daleko najviše od početka epidemije i oko 19 hiljada slučajeva više nego u sedmici prije toga.

Kako prenose slovenski mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog vala epidemije što ga potiče omikron varijanta virusa biti dosegnut krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, te da će nakon toga uslijediti i vrhunac vala glede broja hospitaliziranih koji trenutno nije dosegnuo kritičnu razinu.

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10 hiljada, prenose slovenski mediji u utorak.

Autor: Fena

Prethodni članakU Klinici za infektivne bolesti od covida umro 11-godišnji dječak
Naredni članakIzetbegović tvrdi da je postignut solidan napredak: Ljudi će sve bolje da žive širom BiH