Naslovnica Svijet U Sloveniji od danas maske u zatvorenim prostorima nisu obavezne

U Sloveniji od danas maske u zatvorenim prostorima nisu obavezne

29

Nošenje maski obavezno je u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i drugim socijalnim ustanovama

U Sloveniji zbog bolje epidemiološke situacije od danas nošenje maski u najvećem dijelu zatvorenih prostora više nije obavezno, no ta se mjera i dalje preporučuje kad nije moguće držati međusobnu distancu, objavila je slovenska vlada.

Nošenje maski obavezno je u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i drugim socijalnim ustanovama.

Nošenje maski ipak ne bi trebalo u potpunosti odbaciti u zatvorenim javnim prostorima, kad nije moguće držati međusobnu distancu, a posebno se to preporučuje imunokopmpromitiranim osobama, preporuka je slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Maske su u pandemiji bile jedna od ključnih mjera za sprječavanje širenja virusa i da te obveze nije bilo epidemiološka bi slika tokom proteklih epidemijskih valova bila mnogo gora, izjavila je za medije infektologinja Bojana Beović.

Ukidanje obveznog nošenja maski vlada je donijela zbog kontinuiranog poboljšanja epidemiološke situacije zadnjih sedmica.

U zadnja 24 sata potvrđeno je 1535 novih zaraza koronavirusom, odnosno 577 zaraza manje nego sedam dana ranije, a i broj hospitaliziranih i dalje pada, prenosi Hina.

Autor: Fena

Nisvet Jusić
Prethodni članakSJEĆANJE NA POČETAK OKUPACIJE SANSKOG MOSTA
Naredni članakObavljeno kada počinje rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige