Naslovnica Svijet U Sloveniji od danas strože mjere, promjena i na granici

U Sloveniji od danas strože mjere, promjena i na granici

75

U bolnicama je trenutno 537 oboljelih, 161 od njih na intenzivnim odjelima, a iz vlade dolaze poruke da će se mjere trebati zaoštriti kad broj teško oboljelih na intenzivnoj prijeđe 200

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 2496 novozaraženih koronavirusom, uz svaki drugi pozitivan test, a zbog širenja omikron varijante virusa na snazi su od ponedjeljka novi protokoli i mjere prilagođeni tom zaraznijem soju.

U zemlji su uvedena ograničenja u broju putnika u javnom prijevozu, a važenje negativnih testova pri ulasku u Sloveniju je skraćeno, pa će PCR test vrijediti 48, a brzi antigenski 24 sata.

Također od ponedjeljka se primjenjuje propis da se nakon rizičnog kontakta vrijeme kućne karantene skraćuje s dosadašnjih deset na sedam dana, a to će se vrijeme uskoro, zbog dominacije omikrona, smanjiti na samo pet dana, kazao je direktor slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manje inkubacijsko razdoblje omikrona, ali i bojazan da bi na vrhuncu petog vala, zbog masovnih dužih karantena, bez potrebnog broja zaposlenih esencijalnih radnika mogle ostati osnovne djelatnosti u infrastrukturi, posebno zdravstvo i obrazovanje.

Novim mjerama koje su stupile na snagu mijenjaju se uvjeti za korištenje javnog prijevoza, pa će se njime smjeti koristiti samo osobe koje su vkcinisane, preboljele covid-19 ili imaju negativni test, a uz to moraju nositi i zaštitnu masku.

U vlakovima i autobusima ograničava se i broj putnika na sjedećim mjestima te je potrebna međusobna distanca putnika na stajaćim mjestima, a za kontrolu i provođenje protokola zaduženi su organizatori prijevoza, odnosno javna prijevozna poduzeća.

Broj otkrivenih zaraza veći je za skoro 150 posto u odnosu na stanje prije sedam dana i najveći do sada uopće zabilježen u nedjelju, kad se obavlja manji broj testiranja.

Aktivnih slučajeva zaraze u zemlji je trenutno 36.526 i taj broj je u zabrinjavajućem porastu.

Prosječni broj potvrđenih zaraza u zadnjom je sedmici porastao na 3678 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na sto hiljada stanovnika je 1732, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 537 oboljelih, 161 od njih na intenzivnim odjelima, a iz vlade dolaze poruke da će se mjere trebati zaoštriti kad broj teško oboljelih na intenzivnoj prijeđe 200.

Prethodni članakDa li je u BiH moguće ravnopravno roditeljstvo?
Naredni članakPet igrača raskinulo ugovor s Posušjem