Naslovnica Magazin U svijetu svake dvije minute od raka grlića materice umre jedna žena

U svijetu svake dvije minute od raka grlića materice umre jedna žena

73

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice

Od 17. do 23. januara širom Evrope se obilježava Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice, od kojeg svake dvije minute u svijetu umre jedna žena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u trećoj sedmici januara svake godine.

Rak grlića maternice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji će cijelu ovu sedmicu svojim aktivnostima posvetiti pažnju jačanju svijesti žena o ovom problemu.

Glavni uzrok nastanka raka grlića maternice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića maternice.

“Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera. Takođe, o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s Papa testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja i umiranja ženskog stanovništva”, navodi rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u Elma Kuduzović.

Tokom ove sedmice koja u atriju Shopping centra “Zenica” će INZ postaviti izložbu plakata i vizuelnih rješenja koje pozivaju žene na redovne kontrole i upozoravaju na opasnost od ovog karcinoma.

“Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris s grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice”, navodi Kuduzović.

Iz INZ-a podsjećaju da svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića maternice, koji se može se otkriti na vrijeme.

“Rak grlića maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome, jer pregled možete uraditi besplatno u svakom Domu zdravlja”, poručuju iz INZ.

Prethodni članakUžasan pad najbolje svjetske spustašice, vrištala je od bolova
Naredni članakU Klinici za infektivne bolesti od covida umro 11-godišnji dječak