Naslovnica Svijet U Tajlandskom zalivu iscurilo 50 tona nafte, ugrožen nacionalni park

U Tajlandskom zalivu iscurilo 50 tona nafte, ugrožen nacionalni park

59

Odjel za kontrolu onečišćenja procjenjuju koju vrstu disperzanta upotrijebiti na izlivu, rekli su dužnosnici na zajedničkoj konferenciji za novinare

Tajlandska mornarica i stručnjaci za zagađenje angažovani su kako bi raščistili izlijevanje nafte u blizini netaknutih plaža, nakon što je iz podmorskog cjevovoda iscurilo do 50 tona sirove nafte.

Kraljevski Odjel za kontrolu zagađenja upozorio je da bi izlijevanje u Tajlandskom zalivu, oko 20 kilometara od obale pokrajine Rayong, moglo ugroziti nacionalni park na obližnjem otoku Ko Samet.

Slabe struje držale su naftu podalje od obalnih područja i nije zabilježen uticaj na morski svijet ili uzgoj morskih plodova, rekli su dužnosnici.

Star Petroleum Refining Public Company Limited, koji upravlja naftovodom, rekao je da je volumen izlijevanja bio između 20 i 50 tona, prenosi AFP.

Kompanija je saopćila da su ronioci pronašli kvar u fleksibilnom crijevu koje je dio podmorske opreme za istovar nafte s tankera.

Odjel za kontrolu onečišćenja procjenjuju koju vrstu disperzanta upotrijebiti na izlivu, rekli su dužnosnici na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Curenje cjevovoda na istom području 2013. godine stvorilo je veliku mrlju koja je tada prekrila plažu na Ko Sametu.

Autor: Fena

Prethodni članakPoduzetnik svakom radniku koji postane roditelj daje 1.000 eura
Naredni članakPolicija identifikovala tri osobe koje su stavljale u opticaj “filmski novac”