Naslovna BiH U Tuzli 85 hraniteljskih porodica brine za djecu, 20 za starije

U Tuzli 85 hraniteljskih porodica brine za djecu, 20 za starije

Od admin
A+A-
Resetiraj

Hraniteljskih porodica u kojima su zbrinuta djeca je 85, a 20 porodica brine o starim licima.

Smještaj djece migranata u hraniteljske porodice u FBiH, bila je tema okruglog stola u Tuzli. Cilj je, djecu koja su bez roditelja, a došla su u našu zemlju iseliti iz migrantskih kampova i smjestiti u porodice.

– Mi trenutno nemamo niti jednog djeteta koje je ostvarilo uslove za ostanak u BiH, iz populacije azilanata ili migranata. Trenutno ova djeca su na proputovanju kroz TK i idu u prihvatilišta u drugim dijelovima naše zemlje. Ali ukoliko mi stvorimo uslove za njihovo smještanje u porodice bit će lakše i stranim organizacijama, a i našem nevladinom sektoru koji noću imaju dijete i ne znaju šta će s njim. Da ne govorimo za duži period. Ukoliko bi u tom trenutnku bila spremna porodica u sistemu socijalne zaštite koja bi zbrinula to dijete, to su značajne stvari, kazala je Suada Selimović iz Udruženja za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu.

Nekoliko je uslova da bi jedna porodica mogla ući u sistem socijalne zaštite i prijaviti se za hraniteljstvo.

– Prije svega porodica mora biti sređena u smislu da nema nasilja u porodici, da je riješeno stambeno pitanje, posao. Sve hraniteljske porodice su u obavezi da prođu edukaciju na kojoj ih upoznamo kakva to djeca dolaze u te porodice, upoznamo ih da su to djeca koja su imala problema u vlastitim porodicama, istakao je Elvir Čamdžić, socijalni radnik i jedan od trenera porodica koje postaju hranitelji.

Dobna granica za djecu koja se smiještaju u ovakve porodice je od rođenja pa do 18 godina, a ukoliko je u pitanju student onda se granica pomijera na 26 godina.

– Te porodice zavole tu djecu, to je ključ. A, djeca također se vežu za hranitelje i to je prava porodica u velikom broju slučajeva. Imamo slučajeva da djeca maturiraju, pa i prave svadbu iz hraniteljske porodice. Država, da tako kažem, pomaže takve porodice kroz naknadu koja se kreće od 550 pa do 600 KM mjesečno, ističe Čamdžić.

Neke porodice u hraniteljstvu imaju i dvoje i više djece, a pravilo je da se braća i sestre ne razdvajaju, nego isključivo idu zajedno ukoliko se dese takvi slučajevi.

M.V

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE