Naslovnica Bosna i Hercegovina Uhapšena dva muškarca nakon samoubistva 17-godišnjakinje

Uhapšena dva muškarca nakon samoubistva 17-godišnjakinje

60

Vijest o njenoj smrti izazvala je bijes i zahtjeve za pravdom na društvenim mrežama

Dvojica muškaraca uhapšena su u Egiptu nakon što se ubila tinejdžerka koja je navodno bila ucjenjivana fotografijama koje su bile digitalno izmijenjene.

Sestra djevojke Basant Khaled (17) rekla je za web portal Youm7 da su objavljene lažne fotografije njene sestre kada je odbila da izađe na romantični sastanak s neimenovanim mladićem.

Nakon što su fotografije vidjele njene kolege u školi, Basant je postala depresivna i progutala je otrovnu pilulu, rekla je njena sestra.

Vijest o njenoj smrti izazvala je bijes i zahtjeve za pravdom na društvenim mrežama.

Na Twitteru se ubrzo na arapskom pojavio hashtag #Basant_Khaled's_right_must_be_returned koji se brzo proširio mrežom.

Mnogi korisnici su objavili sliku pisma koje je Basant navodno napisala majci, u kojem je tvrdila “da nije ništa pogrešno uradila i da je nevina.”

– Mama, nadam se da razumiješ da ja nisam ova djevojka. Ove fotografije su lažne, kunem se Bogom. Mama, ja sam mlada djevojka i ne zaslužujem ovo što mi se dešava. Veoma sam depresivna. Ne mogu više trpiti. Umorna sam. Gušim se – napisala je u oproštajnom pismu majci.

Lažne, digitalno izmijenjene fotografije su navodno nastale korištenjem Basantinih fotki ukradenih s njenog mobilnog telefona nakon što je kliknula na link koji joj je poslao mladić s kojim je odbila da izađe, rekao je advokat porodice, prenio je navedeni portal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da Basantin otac još nije podnio žalbu, ali da su sigurnosne službe uhapsile dvojicu osumnjičenih kao odgovor na vijesti i izvještaje na društvenim mrežama i da su javni tužioci započeli istragu o navodima o ucjenama koje je trpila ova djevojka i što ju je dovelo do toga da izvrši samoubistvo.

Autor: Fena

Prethodni članakNogometaš umro za vrijeme odmora, sumnja se da ga je otrovao rođak
Naredni članakDie Welt: Zapadni Balkan se mora učiniti težištem njemačke vanjske politike