Naslovnica Bosna i Hercegovina UIO BiH: U potpunosti podržavamo ukidanje PDV-a na doniranu hranu

UIO BiH: U potpunosti podržavamo ukidanje PDV-a na doniranu hranu

1

Magazinović je podsjetio da se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se cca 5% od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17% PDV-a)

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u potpunosti podržava ukidanje PDV-a na doniranu hranu, te će dati svoj neophodni doprinos u procesu promjene trenutnih pravila, izjavio je direktor UIO BiH Miro Džakula, javlja BHRT.

Džakula se u Banjaluci sastao sa šefom Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sašom Magazinovićem, koji je trenutnu situaciju opisao paradoksalnom jer se, kako je rekao, “kažnjavaju” oni koji doniraju hranu.

Magazinović je podsjetio da se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se cca 5% od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17% PDV-a).

Sagovornici su ocijenili da intervencija na zakon može rezultirati veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji danas plaćaju 17 odsto poreza na doniranu hranu, kao i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja.

Magazinović je upoznao Džakulu sa dosadašnjim tokom parlamentarnih aktivnosti, te samim tekstom zakona oko kojeg je i danas postignuta saglasnost. Naglasio je da je plan da potpisnici ovog zakona budu svi zainteresovani poslanici, te da je ovo pitanje na kojem se treba pokazati jedinstvo i saradnja svih političkih stranaka.

On je ocijenio pozitivnim aktivnosti fondacije Mozaik koja je inicirala izmjene zakona, ali i pozitivnu reakciju poslanika i iskazanu spremnost na zajednički rad.

Jedna od tema sastanka su bile i izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u čija izmjena takođe treba pratiti predloženu dopunu zakona i definisati transparentno provođenje procesa oslobađanja od PDV-a doniranu hranu.

Džakula je zadužio svoje saradnike da u najkraćem roku pripreme dopune pravilnika kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanja bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa.

Prethodni članakGianni Infantino po treći put izabran za predsjednika FIFA-e