Naslovnica Bosna i Hercegovina Ukida se mrežna naknada, smanjuju akcize, ugroženim po 150 eura dodatka

Ukida se mrežna naknada, smanjuju akcize, ugroženim po 150 eura dodatka

83

Od 1. februara do 30. aprila domaćinstva će biti oslobođena plaćanja mrežne naknade i za struju za priključak i za utrošenu električnu energiju, Vlada je dodatno smanjila akcize na električnu energiju na najniži mogući nivo, kao i akcize na motorna goriva i lož ulje

Vlada Slovenije donijela je odluku da domaćinstva neće plaćati mrežne naknade za električnu energiju, akcize će biti smanjene na najmanji mogući nivo, a bit će osiguran dodatak za 500.000 stanovnika kako bi se ublažile posljedice povećanja cijene energenata. Ministarstvo finansija izjasnilo se da nije za smanjenje PDV-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Vlada Slovenije je usvojila prijedlog mjera zbog poskupljenja energenata. Ugrožene grupe dobiće dodatak od 150 eura, domaćinstva će biti oslobođena plaćanja mrežne naknade na 3 mjeseca, a akcize će biti smanjene.

Premijer Slovenije Janez Janša je nakon sjednice Vlade rekao da je Vlada usvojila dva prijedloga zakona koje upućuje Državnom zboru (Parlamentu) i dva amandmana na uredbe o akcizama. Ovim se želi pozabaviti problemom poskupljenja energenata i za domaćinstva i za privredu.

Od 1. februara do 30. aprila domaćinstva će biti oslobođena plaćanja mrežne naknade i za struju za priključak i za utrošenu električnu energiju.

Vlada je dodatno smanjila akcize na električnu energiju na najniži mogući nivo, kao i akcize na motorna goriva i lož ulje.

Uz ukinutu mrežnu naknadu i niže akcize, očekuje se smanjenje iznosa uplatnica za domaćinstva između 30 i 35 odsto, najavio je premijer.

Vlada dalje najavljuje energetski dodatak od 150 eura za one koji su posebno pogođeni povećanjem. Prema Janšinim rečima, takvih je oko pola miliona. Između ostalog, dodatak će primati korisnici dodatka za njegu djece, penzioneri sa penzijom manjom od 1.000 eura, višečlane porodice i “određene druge kategorije”. Ukupno će naknada koštati državu 106 miliona eura.

Gubitak prihoda i troškova zbog nižih akciza djelomično će se pokriti iz dobiti kompanija koje plaćaju električnu energiju. U asimetričnim mjerama, odnosno u energetskom dodatku, država će crpiti iz klimatskog fonda.

Vlada dalje predlaže zakon koji će se baviti pitanjem energetike za privredu i poljoprivredu. Riječ je o 70 miliona eura asimetrične pomoći za one privredne subjekte koje je draga najviše pogodila. Prijedlog je pripremilo Ministarstvo privrede. Ovo je jednokratna mjera.

Prema Vladi, energetska kriza će se smiriti u naredna tri mjeseca. Međutim, ako se to ne dogodi, Vlada može predložiti produženje nekih ili svih mjera.

Prethodni članakVELIKA KLADUŠA: KORISNICI PRIVREMENOG PRIHVATNOG CENTRA MIRAL URUČILI DONACIJU DOMU ZDRAVLJA
Naredni članakKamiondžije zbog mjera protiv koronavirusa blokirale glavni grad Kanade