Naslovnica Svijet Ukrajina bijesna zbog Milanovićevih izjava, Plenković: Izvinite Ukrajinci i Ukrajinke

Ukrajina bijesna zbog Milanovićevih izjava, Plenković: Izvinite Ukrajinci i Ukrajinke

54

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor ambasadoricu Hrvatske u Ukrajini Anicu Džamić nakon jučerašnjih izjava predsjednika Milanovića o situaciji s Ukrajinom

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio se Ukrajini zbog izjave predsjednika države Zorana Mianovića da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i odbacio predsjednikove izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine jer ih ondje ni nema.

Milanović je ranije u utorak rekao da je “Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU-a”. Također je rekao da Hrvatska “nema ništa” sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući sve “do zadnjeg vojnika“.

“Koliko je meni poznato hrvatskih vojnika u Ukrajini nema”, rekao je novinarima premijer Plenković i dodao da se kontingent hrvatske vojske koji je bio u Poljskoj vratio upravo ovih dana.

Milanovićeve izjave su nestvarne, njegova izjava o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji je uvredljiva, rekao je.

“Ovim putem se ispričavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske vlade ispričavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku” i koja trenutno ima okupirane dijelove, kao što je imala Hrvatska, istaknuo je Plenković, prenijela je Hina.

“Imao je napad šećera”

Milanovićevu izjavu da Ukrajina nije dobila ništa od EU-a demantirao je podacima da je Evropska unija što bespovratne pomoći što zajmova dala do sada 17 milijardi eura, a najavila je i novu pomoć.

“U prvi tren sam pomislio da je to nekakav ruski dužnosnik koji govori”, rekao je Plenković novinarima.

“Koliko sam ja uspio vidjeti naravno da nisam gledao kao što inače ne gledam što on govori, ali sam vidio nekakav rezime, u tom nekakvom napadu šećera, dali su mu bonbone tamo”, rekao je Plenković.

Na izričito novinarsko pitanje hoće li vojnici Hrvatske, članice NATO-a sudjelovati u operaciji ako dođe do sukoba, premijer je odgovorio protupitanjem “Odakle su uopće sve te teze?”

Politika Hrvatske je “deeskalacija napetosti, sprečavanje eventualnog sukoba, podrška teritorijalnoj cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, rekao je.

Politika Hrvatske je i doprinos “iskustvom Hrvatske iz procesa mirne integracije Podnavlja” u reintegraciji okupiranih područja Ukrajine, dodao je Plenković.

Vraćanje hrvatskih vojnika nije jednostavna procedura

I hrvatski ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je da Hrvatska vojska u Ukrajini nema nijednog vojnika.

“Najbliže što imamo gore je Poljska, znači četiri časnika, a i sama procedura vraćanja hrvatskih vojnika nije baš tako jednostavna”, rekao je.

“Sabor je taj koji to radi na prijedlog predsjednika… Još jednom se manipulira javnost”, rekao je ministar odbrane.

Pritom je podsjetio da članstvo u NATO-u donosi i privilegije, ali i obveze.

“Mi moramo biti svjesni da smo demokratsko društvo, da smo članica NATO-a, imate određene privilegije kad ste u tom društvu, a isto tako imate određene obaveze i na ovakav način voditi vanjsku politiku je vrlo neodgovorno”, rekao je Banožić.

Zapadne zemlje upozoravaju na sve veću prijetnju ruske invazije na Ukrajinu, pa je dio njih i počeo povlačiti svoje diplomate iz te zemlje. Moskva s druge strane odbacuje da priprema napad i traži pravne garancije zapada da se NATO neće širiti na istok niti postavljati raketne sisteme na njenim granicama.

Ukrajina bijesna zbog Milanovićevih izjava

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor ambasadoricu Hrvatske u Ukrajini Anicu Džamić nakon jučerašnjih izjava predsjednika Milanovića o situaciji s Ukrajinom.

“Prenesen joj je stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o državi Ukrajini.

Naglašeno je da izjave Zorana Milanovića o događajima Revolucije vrijeđaju osjećaje Ukrajinaca i stranih državljana koji su dali svoje živote za europsku budućnost Ukrajine.

Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog Predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda”, objavilo je u saopćenju ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Iskazao je prezir i nezahvalnost”

“Hrvatski predsjednik iskazao je prijezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njezinoj borbi za neovisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. Istovremeno, uvjereni smo da je ta nezahvalnost njegova osobna osobina i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje.

Izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Evropi.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahtijeva javno opovrgavanje ovih uvredljivih izjava predsjednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće. Veleposlanik Ukrajine također će poslati odgovarajuću notu u Zagreb.

Ukrajina visoko cijeni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspješno razvijaju između vlada dviju zemalja, te računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebice na putu europskih i euroatlantskih integracija naše zemlje”, stoji u priopćenju.

Prethodni članakCentar grca u dugovima, radnici optužuju direktora za prijetnje i malverzacije
Naredni članakAndrej Nikolaidis: Svjedočimo povampirenju fašizma