Naslovnica Svijet Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u

12

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije, ali je i priznao da ta podrška ima svoju cijenu

Ukrajina je i službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Ovaj potez komentarisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Već smo de facto saveznici. De facto, već smo dokazali kompatibilnost sa standardima saveza. Ukrajina podnosi zahtjev za potvrdu de iure, po ubrzanom postupku”, rekao je Zelenski.

Šef NATO-a: Plaćamo cijenu zbog podrške Ukrajini

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u avgustu da vojni savez “ne može biti ravnodušan na agresiju koju Rusija provodi u Ukrajini”.

“Vidimo napade na civile i razaranje kakvog nije bilo od Drugog svjetskog rata”, rekao je danas u Norveškoj.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije, ali je i priznao da ta podrška ima svoju cijenu. “Plaćamo cijenu zbog podrške Ukrajini. Plaćamo za vojnu, humanitarnu i finansijsku potporu, za sankcije koje su dovele do inflacije i višim cijenama u našim zemljama”, kazao je šef NATO-a.

“Ali zapamtite, cijena koju mi plaćamo može se mjeriti u novcu. Cijena koju Ukrajina plaća mjeri se ljudskim životima. Ona svakoga dana ima na stotine ubijenih ili ranjenih”, dodao je.

“Svijet u kojem Putin dobija ono što želi putem vojne sile je opasniji svijet i za nas. Ako Rusija dobije ovaj rat, imat će potvrdu da nasilje djeluje. Zatim bi druge susjedne zemlje mogle biti sljedeće”, zaključio je Stoltenberg.

“Rusija u svojim rukama ima okončanje rata u Ukrajini”

Članice NATO-a snažno su osudile namjeru održavanja tzv. referenduma na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelimično kontrolira Rusija”, rečeno je u jednoj izjavi Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine ambasadori država članica NATO-a.

Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinskog teritorija.

“To je ukrajinski teritorij. Pozivamo sve države da odbace očite ruske pokušaje osvajanja teritorija”, navodi se u izjavi.

U izjavi se također odbacuje “neodgovorna nuklearna retorika”.“Rusija snosi punu odgovornost za rat, ogromnu patnju koju njena agresija donosi ukrajinskom narodu, kao i za cijenu svog rata, uključujući i za ruski narod koji se sada mobilizira. Rusija ima u svojim rukama okončanje sukoba i mora odmah zaustaviti ovaj rat i povući se iz Ukrajine”, stoji u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

Prethodni članakJelena Trivić na ogromnom broju mjesta osvojila nula glasova, CIK otvara vreće sa listićima
Naredni članakPutin proglasio aneksiju ukrajinskih teritorija na ceremoniji u Kremlju