Naslovnica Svijet Ukrajinci o nestanku vođe separatista: Vjerovatno ga je koštao dug jezik

Ukrajinci o nestanku vođe separatista: Vjerovatno ga je koštao dug jezik

54

Basurin je prije nego je objavljena informacija da je uhapšen i doveden na nepoznatu lokaciju, najavio da ruske snage neće morati gubiti ljudstvo u okršaju s preostalim ukrajinskim snagama u Azovstalu

“Ukrajinska glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane (GUR) izvijestila je da su službenici FSB-a uhapsili jednog od vođa separatista u Donjecku Eduarda Basurina zbog otkrivanja planova za korištenje hemijskog oružja od strane ruskih snaga u Mariupolju.”

“Utvrđeno je da je nakon razgovora s službenicima ruskog FSB-a Eduard Basurin, odveden na nepoznato odredište”, tvrdi ukrajinska obavještajna služba.

⚡️Ukraine's intelligence: FSB detains Russia's proxy in Donbas over chemical weapons reveal.

The detention of Eduard Basurin, a Kremlin proxy in the occupied parts of Donbas, is likely connected to his statement disclosing Russia’s plans to use chemical weapons in Mariupol.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 16, 2022

Podsjećamo, Basurin je prije nego je objavljena informacija da je uhapšen i doveden na nepoznatu lokaciju, najavio da ruske snage neće morati gubiti ljudstvo u okršaju s preostalim ukrajinskim snagama u Azovstalu, i da će ih jednostavno eliminisati tako što će ruska vojska upotrijebiti hemijsko oružje.

Basurin se 11. aprila pojavio na ruskoj televiziji i izjavio:

“Nema smisla da jurišamo, mogli bi izgubiti dosta vojnika. Mislim da bi se [ruske trupe] trebale obratiti snagama za hemijsko ratovanje koje bi pronašle način da istjeraju krtice iz svojih rupa”, misleći na ukrajinske vojnike u Mariupolju.

Nešto kasnije istog dana, ukrajinski izvori iz Mariupolja tvrdili su da je Rusija upotrijebila otrovnu tvar protiv ukrajinskih vojnika u opkoljenom Mariupolju. U izvještaju se navodilo da je ruski dron bacio “otrovnu tvar nepoznatog porijekla” na vojnike i civile u Mariupolju i da su žrtve patile od zatajenja disanja.

Četiri dana kasnije, ukrajinska obavještajna služba objavila je da Basurin nestao, odnosno da su ga nakon višesatnog razgovora, na nepoznatu lokaciju odveli pripadnici ruskog FSB-a u civilu.

Here’s “Donetsk People’s Republic” defense spokesman Eduard Basurin advocating the use of “chemical troops” against Mariupol’s last-remaining defenders. “They’ll find a way to smoke these moles out of their holes,” he says. pic.twitter.com/NRjRx5JTVO

— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) April 11, 2022

Prethodni članakŠef ukrajinske oblasti Zaporizhzhye: Ruska vojska je otela mog 16-godišnjeg sina
Naredni članakPapa Franjo: Neka bude mir za izmučenu Ukrajinu