Naslovnica Bosna i Hercegovina Ukrajinska novinarka u suzama stala pred Johnsona: “Treći svjetski rat je već...

Ukrajinska novinarka u suzama stala pred Johnsona: “Treći svjetski rat je već počeo”

39

Johnson je održavao konferenciju za novinare u poljskoj prijestolnici Varšavi, kada je pretrpio kritike ukrajinske novinarke, koja je pozvala na vojnu intervenciju zapadnih zemalja

Britanski premijer Boris Johnson danas je bio suočen s bijesom ukrajinske novinarke, koja je pozvala na zonu zabrane letova iznad zemlje, rekavši Johnsonu da je “treći svjetski rat već počeo”.

Johnson je održavao konferenciju za novinare u poljskoj prijestolnici Varšavi, kada je pretrpio kritike ukrajinske novinarke, koja je pozvala na vojnu intervenciju zapadnih zemalja.

Daria Kaleniuk, izvršna direktorica Centra za borbu protiv korupcije, rekla je da se žene i djeca bore prijeći granicu bježeći iz Ukrajine te se osvrnula na sankcije uvedene Rusiji, ističući da ih nije bilo za vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča.

“Vi govorite o stoicizmu ukrajinskog naroda, ali Ukrajinke i ukrajinska djeca su u dubokom strahu od bombi i projektila koji padaju s neba i ukrajinski narod očajnički želi da Zapad zaštiti naše nebo”, rekla je britanskom premijeru Kaleniuk, prenosi The National.

“Tražimo zonu zabrane letova. Čujemo odgovor da će to izazvati Treći svjetski rat, ali koja je alternativa, gospodine premijeru? Promatrati kako naša djeca umjesto aviona štite NATO od njihovih projektila i bombi. Koja je alternativa za zonu zabrane letenja?”, upitala je Kaleniuk.

“Ovdje imamo avione. Imamo sistem protuzračne odbrane u Poljskoj, u Rumuniji. NATO ima tu protuzračnu odbranu. Barem bi ova protuzračna odbrana štitila zapadnu Ukrajinu. Kako bi ova djeca i žene mogle doći na granicu. Sada je nemoguće prijeći granicu, ima 30 kilometara mina”, nastavila je.

Dodala je da NATO nije voljan braniti Ukrajinu zbog straha od Trećeg svjetskog rata, dodajući: “Ali on je već počeo” te nastavila: “Govorite o još više sankcija, premijeru, ali Roman Abramovič nije sankcioniran. On je u Londonu. Njegovu djecu ne bombardiraju, njegova djeca su tamo u Londonu”.

Kaleniuk je kazala da su djeca ruskih oligarha zbrinuta u “palatama” po Evropi te je pozvala da svi budu zarobljeni, postavši vrlo emotivna i na rubu suza.

Premijer je odgovorio: “Rekao sam Volodimiru Zelenskom, mislim nekoliko puta. Na žalost, implikacija toga je da će Ujedinjena Kraljevina biti angažirana u obaranju ruskih aviona, biti angažirana u direktnoj borbi s Rusijom. To nije nešto što možemo učiniti ili što smo zamislili i mislim da bi posljedice toga bilo doista vrlo, vrlo teško kontrolirati”, odgovorio je Boris Johnson.

Autor: jutarnji.hr

Prethodni članakBritanska ministrica vanjskih poslova objavila nove sankcije Rusiji
Naredni članakUkrajinski parlament traži da se Rusiji oduzme mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a