Naslovnica Svijet Ukrajinska vojska uklonila spomenik maršalu Žukovu iz Kharkiva

Ukrajinska vojska uklonila spomenik maršalu Žukovu iz Kharkiva

31

NEXTA je objavila video koji prikazuje pripadnike ukrajinske vojske kako sa kamionom ruše bistu maršala Žukova sa postolja

Spomenik posvećen sovjetskom maršalu Georgiju Žukovu srušen je Kharkivu.

NEXTA je objavila video koji prikazuje pripadnike ukrajinske vojske kako sa kamionom ruše bistu maršala Žukova sa postolja.

“Pres služba gradskog vijeća Kharkiva, koja se dugo i dosljedno protivila demontaži spomenika, još nije dala nikakve komentare”, objavlila je NEXTA-e.

Inače, maršal Žukov smatra se jednim od najvećih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata. Bio je organizator otpora protiv nacističke vojske u Lenjingradu i Staljingradu. Bio je na čelu Crvene armije koja je zauzela Berlin. Nakon rata našao se na Staljinovom udaru koji ga je smatrao prijetnjom.

Umro je 1974. godine.

Another remove of Soviet era Monument. This time in #Kharkiv.Monument dedicated to Marshall Zhukov was destroyed today…#War #Russia #Ukraine pic.twitter.com/UQqdcIUtHF

— Real Libyan (@real__libyan) April 17, 2022

Ranije je u Poltavi, na inicijativu Instituta nacionalnog sjećanja, demontiran spomenik komandantu Aleksandru Suvorovu.

Rušenje spomenika Žukovu i Suvorovu je samo početak brisanja ruskih simbola na teritoriju Ukrajine. U niz gradova najavljena je izmjena imena ulica koja na bilo koji način asociraju na Rusiju. Takvi potezi mnoge ne čude s obzirom na zlo koje je u Ukrajini posijao režim ruskog predsjednika Vladimira Putin.

Putinova vojska više od 50 dana provodi brutalnu agresiju na tu zemlju, barbarski rušeći ukrajinske gradove i ubijajući ukrajinske civile. Više od 200 djece ukrajinske djece ubijeno je od 24. februara kada je počela ruska agresija. Putinov režim provodi klasični genocid u Ukrajini, koji otvoreno promovišu ratnohuškači sa ruskih državnih medija.

U Putinovoj guberniji ideja o potpunom brisanju Ukrajine i ukrajinstva je postala potpuno legalna i poželjna. No, Putnih i monstrumi okupljeni oko njega imaju jedan veliki problem – Ukrajincima i njihovoj vojsci takvi se planovi nisu svidjeli. Prema ukrajinskim izvorima, od početka agresije u Ukrajini je ubijeno preko 20.000 ruskih vojnika u uništeno na stotine ratnih mašina.

Dan nakon što je ruska krstarica “Moskva”, vodeći brod ruske Crnomorske flote završio na dnu mora, Putinova vojska se brutalno svetila civilima po ukrajinskim gradovima. Kharkiv, grad u čijem centru je do danas stajao spomenik slavnom ruskom generalu, jučer ujutro brutalno je bombardovan od stra ruskih trupa…

Is there anything lower than an army that can’t win face-to-face, so it takes it out on peaceful cities?Here is #Kharkiv this morning. #RussianArmy is scum, criminals.#StopPutin #RussianWarCrimes #StandWithUkraine️ #armUkraine #ArmUkraineNow pic.twitter.com/5Ba6Z7ij1w

— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) April 16, 2022

Prethodni članakEU dodijelila dodatnih 50 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini
Naredni članakĐoković kritikovao odluku Wimbledona: To je suludo