Naslovnica Svijet Ukrajinski šef diplomatije: Zašto se Berlin boji onoga čega se Kijev ne...

Ukrajinski šef diplomatije: Zašto se Berlin boji onoga čega se Kijev ne boji?

11

Reuters piše kako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne haubice te da Zelenski i Kuleba smatraju da to nije dovoljno

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba optužio je Njemačku da ignoriše pozive Kijeva za slanje tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Marder, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo “apstraktne strahove i izlike”.

Kuleba je to izjavio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno pozvao Zapad da ubrza slanje oružja njegovoj zemlji koja proteklih dana bilježi vojne uspjehe na sjeveroistoku zemlje.“Razočaravajući signali stižu iz Njemačke, a Ukrajini odmah trebaju Leopardi i Marderi – da oslobodi ljude i spasi ih od genocida”, napisao je ukrajinski šef diplomatije na Twitteru.

“Niti jedan racionalan argument zašto se to oružje ne može poslati, samo apstraktni strahovi i izlike. Zašto se Berlin boji onoga čega se Kijev ne boji?” dodao je Kuleba u za sebe neuobičajeno otvorenom stilu.

Reuters piše kako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne haubice te da Zelenski i Kuleba smatraju da to nije dovoljno.

Na stranicama njemačke vlade se redovno ažurira duga lista naoružanja koje je Njemačka poslala, među kojima su 24 protuavionska GEPARD-a, 54 oklopna transportera M113, 3.000 protivtenkovskih Panzerfausta 3, 500 sistema Stinger, 2.700 protivzračnih STREL-a, 21.8 miliona komada municije za vatreno oružje, 10.000 projektila kalibra 155 mm.

Kuleba često kritizira Njemačku da je spora u slanju oružja, sugerirajući da je razlog tome strah Berlina da će antagonizirati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedan od savjetnika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, također je kritikovao Njemačku.

“Šest mjeseci saveznici se raspravljaju ko će prodati tenkove Ukrajini. Šest mjeseci ih nema jer nema ‘političkog rješenja’. Rusija nastavlja svoj teror, ljudi umiru, vrijeme je izgubljeno. Njemačka, čekamo vaš znak”, napisao je u utorak na Twitteru.

U razgovorima s Kulebom tokom vikenda njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock obećala je daljnju vojnu pomoć Ukrajini te nije odbacila slanje tenkova, dodavši kako će za tu zemlju pogođenu ratom “iduće sedmice i mjeseci biti ključni”.

Prethodni članakŠarović u Čajniču: Novim zakonom o šumama ojačati drvoprerađivačku industriju
Naredni članakOtkriven spomenik gastarbajterima, na kamenom koferu ispisana i poruka