Naslovnica Svijet Ukrajinu napustilo milion ljudi, Herson pao u ruke Rusa, Mariupolj odolijeva

Ukrajinu napustilo milion ljudi, Herson pao u ruke Rusa, Mariupolj odolijeva

49

Ukrajinska vojska jutros je objavila da su ruske snage i dalje neuspješne u smjerovima u kojima djeluju te da je grad Mariupolj na jugu Ukrajine i dalje u ukrajinskim rukama

Ruska agresorska vojska je jučer zauzela Herson, strateški važan grad na jugu zemlje. Pod teškim granatiranjem je i Mariupolj, važna ukrajinska luka na jugoistoku. Tokom večeri i noći čule su se brojne eksplozije u Kijevu.

U objavi na Facebooku, napisanoj u srijedu oko 22 sata, gradonačelnik Hersona Igor Kolikajev rekao je:

“U gradsko vijeće danas su ušli naoružani gosti. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje niti je bilo agresije s naše strane. U gradu nemamo ukrajinske oružane snage, samo civile i ljude koji žele živjeti ovdje!”

Snimke s nadzornih kamera jučer su potvrdile da se ruski oklopnjaci nalaze u gradu, no nije bilo posve jasno kontroliraju li Rusi cijeli grad jer su ukrajinske vlasti demantirale da je grad pod kontrolom ruskih snaga te da borbe još traju.

Kolikajev je rekao da je pregovarao s invazijskim trupama.

“Nisam im ništa obećavao. Jednostavno nemam što obećati. Zanima me samo normalan život našeg grada! Samo sam tražio da ne pucaju u ljude”, rekao je.

Proglašen je policijski sat od 20 do 6 sati, a u grad smiju ući vozila koja dovoze hranu, lijekove i druge potrepštine. Gradonačelnik je rekao da će se uskoro pokrenuti javni prijevoz.

Građane je upozorio da se ne sukobljavaju s vojskom.

Više od milion ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske agresije proše sedmice, izjavio je u četvrtak Filippo Grandi, čelnik agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Ukrajinska vojska jutros je objavila da su ruske snage i dalje neuspješne u smjerovima u kojima djeluju te da je grad Mariupolj na jugu Ukrajine i dalje u ukrajinskim rukama.

Mariupolj, koji je danima pod intenzivnim granatiranjem, smatra se ključnim za Ruse jer bi, kada bi ga osvojili, spojio njihove snage na jugu i istoku.

Prema saopćenju ukrajinske vojske, ruske snage nastavile su s napadom područja u blizini glavnog grada Kijeva – Višgoroda, Fastiva i Obuhiva.

Dodaje se da su ruski padobranci uočeni u crnomorskoj regiji zajedno s raketnim brodovima koji su se kretali u smjeru južnog lučkog grada Odese.

Prethodni članakPuljić pročitao detalje skandaloznog pisma kojim je Dodik pokušao spriječiti glasanje BiH u UN-u
Naredni članak“DerStandard”: Schmidt bi mogao suspendovati Dodika, ali i institucije RS