Naslovnica Bosna i Hercegovina Ulice Kijeva poprište sukoba tokom cijele noći, pogledajte snimke

Ulice Kijeva poprište sukoba tokom cijele noći, pogledajte snimke

71

Ruske trupe pokušale su ući u grad kroz ulične sukobe iz Ulice pobjede na zapadnom ulazu u Kijev

Ukrajinske oružane snage sukobile su se tokom noći s ruskim vojnim jedinicama na ulicama glavnog grada Kijeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da će noć biti teška i da se Kijev ne smije izgubiti, u dijelovima grada do jutra su se čule eksplozije i pucnjevi.

Na društvenim mrežama građani Kijeva podijelili su brojne fotografije i videozapise na kojima se jasno mogu vidjeti sukobi na ulicama Kijeva.

Ruske trupe pokušale su ući u grad kroz ulične sukobe iz Ulice pobjede na zapadnom ulazu u Kijev.

Press služba Ukrajinskih kopnenih snaga izvijestila je da je od 04:08 po lokalnom vremenu napad na vojnu postrojbu oko Ulice pobjede odbijen i da je situacija mirna.

Good morning from Kyiv. We’re still here. pic.twitter.com/lBORGN8icq

— Terrell Jermaine Starr (@terrelljstarr) February 26, 2022

Osim iz četvrti u kojoj se nalazi željeznička stanica, pucnjevi su se mogli također čuli i iz četvrti Trojeschina koja se nalazi na istoku grada i gdje se nalazi termoelektrana.

U ranim jutarnjim satima čuli su se pucnjevi iz Ulice Bogdana Khmelnitskog, u centru Kijeva.

U naselju Vasilkiv u Kijevskoj regiji došlo je do intenzivnih oružanih sukoba.

Ukraine military says it repels Russian troops’ attack on Kyiv base https://t.co/Pv5LAgRxMJ pic.twitter.com/yQrEZgHvcF

— Reuters (@Reuters) February 26, 2022

Gradonačelnica Vasilkiva Natalija Balašinović izjavila je za televiziju “1+1” da se veliki broj ruskih vojnika padobranom spustio u regiju. Balašinović je rekla da je u gradu bilo sukoba i da su ruski vojnici izveli raketne napade te da je bilo mrtvih među ukrajinskim oružanim snagama.

footage from the site where a Russian missile hit a residential building in Kyiv. #KyivNow #Kyiv #RussiaUkraineWar #peaceforukraine #WARINUKRAINE pic.twitter.com/bYKz7t8WhH

— My Premier Notice GH (@mypremiNoticegh) February 26, 2022

Ministarstvo odbrane Rusije izvijestilo je da su se zračno-desantne jedinice ujedinile s elementima u zračnoj bazi Gostomel, prekinuvši njihovu vezu sa zapadom Kijeva.

Generalštab Ukrajine izvijestio je da su ukrajinski sistemi protivzračne odbrane oborili avion Ilyushin Il-76 koji je prevozio padobrance ruskih zračno-desantnih jedinica u regiji Vasilkiv, koja se nalazi oko 35 kilometara od centra grada Kijeva.

Prethodni članakŠvedska i Finska o tome da li će ući u NATO: Mi odlučujemo
Naredni članakPutin održao sastanak s generalima: “Bijesan je, očekivao je brzu i laku pobjedu”