Naslovnica Bosna i Hercegovina UN u BiH: Uznemirenost zbog poziva i poticanja na nasilje

UN u BiH: Uznemirenost zbog poziva i poticanja na nasilje

92

Smatraju da takvim događajima nije mjesto u demokratskom društvu

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini izražavaju uznemirenost nizom incidenata koji su se proteklih dana dogodili u Bijeljini, Prijedoru, Foči, Gackom, Višegradu, Brčko distriktu BiH i drugim mjestima, a koji uključuju veličanje zločina i ratnih zločinaca, pozive i poticanje na nasilje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini izražavaju uznemirenost nizom incidenata koji su se proteklih dana dogodili u Bijeljini, Prijedoru, Foči, Gackom, Višegradu, Brčko distriktu BiH i drugim mjestima, a koji uključuju veličanje zločina i ratnih zločinaca, pozive i poticanje na nasilje, štetu na natpisima koji odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i druga uvredljiva djela prema onima koji su preživjeli svirepe zločine”, saopćeno je iz UN-a.

Smatraju da takvim događajima nije mjesto u demokratskom društvu.

“Oni trajno produžavaju patnju preživjelih i porodica žrtava, koji zaslužuju poštovanje i suosjećanje”, istakli su iz UN-a.

Ujedinjene nacije pozivaju sve relevantne nivoe vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini da osiguraju poduzimanje potrebnih mjera za sprečavanje i djelovanje protiv trajnog ponavljanja bilo kakvih manifestacija diskriminacije i mržnje, koje samo potpiruju osjećaj nesigurnosti, tjeskobe i nepovjerenja.

“Ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju živjeti u okruženju međusobnog razumijevanja, poštovanja i dostojanstva”, poručili su iz UN-a.

Prethodni članakAustralija ponovo ukinula vizu Novaku Đokoviću
Naredni članakU Sloveniji sve veći broj zaraženih, od ponedjeljka oštrije mjere