Naslovnica Bosna i Hercegovina UN: U Ukrajini poginulo najmanje 227 civila, među njima je i 15...

UN: U Ukrajini poginulo najmanje 227 civila, među njima je i 15 djece

44

UN: U Ukrajini poginulo najmanje 227 civila

Najmanje 227 civila je poginulo, a 525 ranjeno od početka ruskog rata protiv Ukrajine, saopštio je u srijedu Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ukupno, od 04.00 sata ujutro 24. februara 2022. godine, kada je počela vojna akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, do 12 sati u ponoć 1. marta 2022. godine, Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava zabilježio je 752 civilne žrtve u Ukrajini od čega 227 ubijenih (31 muškarac, 25 žena, šest dječaka i tri djevojčice, kao i šestoro djece i 156 odraslih osoba čiji pol još nije poznat) i 525 povrijeđenih (42 muškarca, 33 žene, sedam djevojčica i dva dječaka, kao i 19 djece i 422 odrasle osobe čiji je pol još nepoznat)”, navodi se u saopštenju OHCHR-a.

OHCHR vjeruje da su “stvarne brojke znatno veće”.

“Većina ovih stradanja uzrokovana je upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višestrukih raketnih sistema, te zračnim napadima”, dodaje se.

Služba za vanredne situacije Ukrajine saopštila je u utorak kako je u ruskim napadima poginulo više od 2.000 ukrajinskih civila.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Velika Britanija, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Nekoliko zapadnih zemalja zatvorilo je vazdušni prostor za ruske avione i nametnulo sankcije na izvoz ključnih tehnologija u Rusiju.

Rusija je ove sedmice pojačala svoje vazdušno i artiljerijsko bombardovanje Ukrajine, posebno Harkova i glavnog grada Kijeva, gdje je u utorak velika eksplozija potresla Trg slobode.

Prethodni članakJohnson: Velika Britanija će primiti 200.000 Ukrajinaca
Naredni članakPolicija u Sarajevu od ranog jutra provodi opsežnu akciju, vrše se pretresi na više lokacija