Naslovnica Unsko-sanski kanton UNSKO- SANSKI KANTON OD SUTRA U FINANSIJSKOJ BLOKADI

UNSKO- SANSKI KANTON OD SUTRA U FINANSIJSKOJ BLOKADI

63

– Nakon ključnog dokumenta, Budžeta za 2022. god., na današnjoj sjednici Skupštine USK nije prošla ni Odluka o privremenom financiranju kantona, što je označilo početak finansijske blokade USK.
Odluka o privremenom financiranju kantona, trebala je biti instrument prevazilaženja prepreka isplate plaća i ostalih ,zakonom propisanih naknada budžetskim korisnicima, do 31. marta, kada je i krajnji rok za usvajanje kantonalnog Budžeta.
Njegovim neusvajanjem, nažalost, a prema propisima, jedino je moguće izmirivanje određenih dugovanja po osnovi komercijalnih kredita.
SDP je zajedno sa NES-om, podržao sve tačke dnevnog reda, ali nije bilo dovoljno glasova da bi se usvojio drugi po važnosti , financijski dokument. U ostalim strankama tvrde da će ovaj i ostale akte usvojiti , kada dođe do formiranja nove, manjinske Vlade, koju bi, prema kazanom, trebao formirati SDP.
Potrebnu većinu glasova nije dobio ni Zavod za zapošljavanje USK. Plate će, bez planiranog povećanja, primiti zdravstveni radnici, jer su opozicione stranke odlučile dati podršku Odluci o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja. Sa 16 glasova za, usvojena je i visina premije, koja i ove godine iznosi 20 KM.
Detaljan izvještaj sa današnje sjednice, koja je protekla u nesuglasicama i međusobnim optuživanjima za trenutno stanje u Kantonu, emitujemo u večerašnjem Dnevniku.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakBjelorusija u embargo za prehrambene proizvode Srbiji
Naredni članakFK Velež zajedno sa svojim navijačima pomaže liječenje oboljelih bh. građana