Naslovnica Bosna i Hercegovina Ursula von der Leyen potvrdila: Ruske banke izbacujemo iz SWIFT-a

Ursula von der Leyen potvrdila: Ruske banke izbacujemo iz SWIFT-a

48

Odluku su potpisale EU, Francuska, Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Sjedinjene Američke Države

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je konferenciju za medije na kojoj je predložila nove mjere EU-a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

“Prvo, obvezujemo se osigurati da određeni broj ruskih banaka bude uklonjen iz SWIFT-a. To će ih spriječiti da djeluju diljem svijeta i učinkovito blokirati ruski izvoz i uvoz.

First, we commit to ensuring that a certain number of Russian banks are removed from SWIFT.⁰It will stop them from operating worldwide and effectively block Russian exports and imports.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022

Drugo, paralizirat ćemo imovinu ruske centralne banke. To će zamrznuti njegove transakcije. I onemogućit će Centralnu banku da unovči svoju imovinu”, objavila je.

Second, we will paralyse the assets of Russia’s central bank.

This will freeze its transactions.

And it will make it impossible for the Central Bank to liquidate its assets. pic.twitter.com/8H9eWkNCW9

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022

Odluku su potpisale EU, Francuska, Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Sjedinjene Američke Države.

Jedno od najmoćnijih oružja protiv Putina

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ili skraćeno SWIFT, je kooperativ sa sjedištem u Belgiji koji održava istoimeni sistem slanja informacija među finansijskim institucijama.

Pojednostavljeno se može zamisliti kao sistem komunikacije među finansijskim institucijama te sistem slanja i primanja poruka, tj. informacija među finansijskim institucijama. Njime se tačno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, primjerice o novčanim transferima.

Znači SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prijenosu novca. On ne drži novac i ne upravlja novcem. Svaka banka ima svoj SWIFT broj i gotovo sve finansijske transakcije između banaka u svijetu se obavljaju preko njega. SWIFT danas koristi preko 11.000 finansijskih institucija u preko dvjesto država i njime se dnevno razmjeni preko 32 miliona poruka.

Isključenje iz SWIFT-a je već korišteno

Isključenje iz SWIFT-a je već korišteno u sklopu sankcija sa svrhom stvaranja ekonomskog i političkog pritiska na pojedine režime. Godine 2012. isključene su sve banke i ostale finansijske institucije Irana na zahtjev SAD-a i EU (jednoglasna odluka svih tadašnjih 27 članica), a u sklopu sankcija toj zemlji zbog nastavka razvoja vojnog nuklearnog programa.

2014. je Ujedinjeno Kraljevstvo pokušalo nagovoriti ostatak članica EU na izbacivanje Rusije iz sistema SWIFT, ali tada je to sami SWIFT odbio napraviti. Od tada je Centralna Banka Rusije stvorila svoju verziju sistema za slanje informacija među finansijskim institucijama, System for Transfer of Financial Messages (SPFS), ali taj sistem funkcionira samo u Rusiji i tek nekolicini banaka izvan nje.

Ruske vlasti imaju ideju da prošire rusku verziju SWIFT-a na druge zemlje, poput Turske i Irana. Ali ruski SWIFT je puno gori od originalnoga pa se čak i u tim zemljama razmatra samo u slučaju nužnosti, a ne kao zamjena za SWIFT. Ipak, na njega je spojeno nešto više od 25 banaka iz Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Švicarske i Njemačke.

Sličnu zamjenu za SWIFT je pokušala napraviti i Kina, ali je doživjela neuspjeh.

Prethodni članakWHO: Prvi slučaj virusa dječje paralize u Africi nakon pet godina
Naredni članakVode se teške borbe za Kijev, ukrajinska vojska: Ubijeno više od 3.500 ruskih vojnika