Naslovnica Unsko-sanski kanton USK: IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU I GRAĐENJU NA NAREDNOJ...

USK: IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PROSTORNOM UREĐENJU I GRAĐENJU NA NAREDNOJ SJEDNICI SKUPŠTINE USK-A

67

– Na narednoj sjednici Skupštine USK-a, pred poslanicima će se naći Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju. Predlagač, Ministarstvo građenja, ponudilo je izmjene u dijelu regulisanja postavljanja solarnih panela, punionica za električne automobila, produženja roka za legalizaciju bespravno izgrađenih objekta ali i izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola za plastenike i staklenike…
Aktivno se zanimaju uzgojem povrća na otvorenom prostoru ali znatan dio proizvodnje odnosi se i na uzgoj u plastenicima odnosno staklenicima. Prve plastenike podigli su  još 1996. godine da bi danas proširili proizvodnju na oko 4500 kvadrata u zatvorenom prostoru. Prema važećim propisima bili su u obavezi  osigurati potrebne urbanističke i građevinske dozvole za izgrađene objekte. Naš domaćin Šefik Dedić kazao nam je kako su u pitanju velika finansijska izdvajanja, zbog tretiranja poljoprivrednih i stambenih objekata te se nada da će se zakonski regulirati i samim tim smanjiti trenutni preveliki troškovi.
Ukoliko poljoprivrednik posjeduje staklenike, dozvole nisu potrebne ako se radi o površini do 50 metara kvadratnih. Preko toga, ostaje obaveza posjedovanja urbanističke i građevinske saglasnosti nadležnog tijela jer se radi o većim  staklenim konstrukcijama. Staklo je odavno zamijenjeno za drugi materijal, plastiku koja predstavlja manju opasnost i razlog da i u ovom slučaju staklenici se tretiraju kao plastenici,  kažu Dedići. Pozdravljaju što se krenulo u regulisanje za njih ovog važnog pitanja ali da je neophodno u zakonu detaljnije regulisati ove stavke.
Više detalja donosimo u večerašnjem TV Dnevniku…


Izvor: RTV USK

Prethodni članakNakon 15 godina Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage za granatiranje Tuzle
Naredni članakPuste ulice New Delhija