Naslovnica Unsko-sanski kanton USK: PREMA ANALIZAMA VETERINARSKOG ZAVODA U USK POVOLJNA SITUACIJA U POGLEDU ZOONOZA

USK: PREMA ANALIZAMA VETERINARSKOG ZAVODA U USK POVOLJNA SITUACIJA U POGLEDU ZOONOZA

82

– Veterinarski zavod u Bihaću, u svojoj laboratoriji ispituje uzorke mlijeka putem tzv. mliječnih kartona, na dvije zarazne bolesti, brucelozu i leukozu. U protekloj godini ove zoonoze su registrirane kroz stotinjak uzoraka na području Federacije BIH, u osam kantona za koje Veterinarski zavod obavlja analize, od čega je u Unsko-sanskom kantonu zabilježeno tek tridesetak slučajeva…
BIHAĆ, 22. januara – Da je epidemiološka situacija u oblasti zoonoza, zaraznih bolesti kod životinja povoljna, potvrđuje podatak da je laboratorijskim analizama Veterinarskog zavoda u Bihaću otkriveno tek jedan posto zaraženih goveda od ukupnog broja ispitanih uzoraka u osam kantona Federacije za koje Zavod obavlja analize. Od nešto više od stotinu zaraženih grla u USK-u je otkriveno trideset, kako nam je između ostalog kazao Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a.
Inače, u praksi ovog zavoda analizama mliječnih uzoraka utvrđuje se bruceloza koja se prvo počne izlučivati kroz mlijeko i u mliječne proizvode, poput sira i maslaca. Uzročnik bruceloze najduže ostaje aktivan, kaže Jusufhodžić. Prošle i pretprošle godine zabilježen je približno isti broj zaraženih grla. Bruceloza se javlja na mjestima na kojima farmeri zajedno drže goveda i ovce. Zahvaljujući brzoj intervenciji Veterinarske stanice i inspekcije, zaraza se ne širi među mlječnim grlima.
Za razliku od prethodnih, prošle godine u Veterinarskom zavodu nisu evidentirali nijedan slučaj bolesti plavog jezika. Kod malih preživara registrirani su slučajevi oboljenja od kju-groznice pa je Veterinarski zavod s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Uredom za veterinarstvo pokrenuo inicijativu da se ovo oboljenje, koje se smatra zoonozom i lako se širi, ali i ostavlja posljedice i na životinje i na ljude, u narednoj godini uvrsti u obavezni program mjera koje bi se provodile. Pojava kju-groznice u BIH nije alarmantna ali je manje-više evidentna i neophodno bi bilo raditi njenu stalnu dijagnostiku, smatra direktor Veterinarskog zavoda. Za razliku od prethodnih godina kada su zabilježeni sporadični slučajevi američke gnjiloće – bolesti pčela, protekle godine nije zabilježen nijedan slučaj zbog kojeg bi morali uništavati pčelinja društva.


Izvor: RTV USK

Prethodni članakVesna Gluvić Čelić did not mind the budget of the Health Center when it comes to the closest associates
Naredni članakPhoenix Sunsi izjednačili svoj rekord star 15 godina