Naslovnica Unsko-sanski kanton USK već drugi mjesec bez policijskog komesara, procedura za izbor novog nije...

USK već drugi mjesec bez policijskog komesara, procedura za izbor novog nije ni pokrenuta (VIDEO)

15

Novim Pravilnikom o činovanju, o policajcima su uskraćena određena prava – tako tvrde u Sindikati policije USK-a. Sa druge strane ministar unutrašnjih poslova Kantona kaže, Pravilnik je nama je došao iz policijske uprave, odnosno kancelarije komesara. A Unsko-sanski kanton je već drugi mjesec bez komesara, ali i naznake kada bi ga mogao imati. Podsjetimo, Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara – ne postoji…

– Unsko-sanski kanton je već drugi mjesec bez policijskog komesara. Procedura za izbor novog nije ni pokrenuta, a nije ni izvjesno kada će biti pokrenuta sa mrtve tačke. Naime, komesara imenuje Nezavisni odbor za izbor komesara, a Odbor zastupnici u Kantonalnoj skupštini, jer se radi o skupštinskom tijelu. Nedavno je objavljen konkurs za članove ovog Odbora i to nije prvi put da je raspisan.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a kaže da je završena procedura, da ima dovoljan broj prijavljenih kandidata, tako da ako bude političke volje, doći će se i do imenovanja Nezavisnog odbora i onda će se moći pokrenuti sve ove aktivnosti raspisivanja konkursa za imenovanje novog komesara Uprave policije. Zašto to nije već urađeno u proteklom vremenu ministar objašnjava političkim odnosima na prostoru USK-a.

Policija nije obezglavljena, dodaje Kljajić, imenovan je vršilac dužnosti na ovu funkciju do izbora novog komesara. Međutim, sami policajci pamte period kada nisu imali komesara prije nekoliko godina, te problema s kojima su se tada susretali.

Mahmut Alagić, predsjednik sindikata Policije USK-a upozorava na trenutno stanje – nepostojanje institucije, tj. neprovođenjem obaveznih zakonskih procedura za izbor policijskog komesara dovodi se Upravu policije u jednu vrlo opasnu situaciju da policijski službenici i dodatno budu derogirani u svojim pravima.

O aktuelnoj temi više i šire govorimo u večerašnjem izdanju TV Dnevnika…

VIDEO PRILOG

 

Dodaj komentar:

[gs-fb-comments]

Prethodni članakOgromna šteta na Jahorini – potokom betona zalili “Stazu ljubavi” i Bistricu
Naredni članakUpozorenje građanima: U posljednje vrijeme aktuelna je mrežna krađa identiteta