Naslovnica Svijet Uskok razotkrio švercere kokaina iz Južne Amerike

Uskok razotkrio švercere kokaina iz Južne Amerike

25

Uskok je saopćio da se prva grupa krijumčara sastojala od 10 članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu grupu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti

Uskok je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca, a prvoosumnjičenog Petra Ćosića (51) i za ubistvo Milana Milovca (47) koji je sarađivao s u četvrtak uhapšenim beogradskim narkobossom Darkom Šarićem.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da je pokrenulo istragu nad dvije grupe krijumčara na temelju kaznene prijave Pnuskoka i rezultata pribavljenih putem međunarodne saradnje s više država te s Eurojustom i Europolom. Uskok je saopćio da se prva grupa krijumčara sastojala od 10 članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu grupu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti.

Prema pisanju medija, 10-eročlano zločinačko udruženje je vodio Petar Ćosić zvan Šarac koji je 2011. uhapšen u akciji Dogma zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Ćosić je, prema sumnjama Uskoka, od novembra 2019. do 12. aprila 2022., povezao ostale osumnjičenike i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji, Njemačkoj, Grčkoj, BiH, Kolumbiji i Ekvadoru radi šverca kokaina.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi 10-eročlane skupine finansirali ukrcaj kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom raspačavali.

Na taj način je 10-eročlana skupina prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 miliona eura, naglasio je Uskok.

U toj grupi je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj skupini.

Propao plan o drugom pokušaju likvidacije

Ćosić je za ubistvo Milovca zadužio 36-godišnjaka koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. Uskok dodaje da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubistvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca. No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhapšen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih povreda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobossa Darka Šarića koji je u četvrtak uhapšen u Beogradu.

Uz to, Uskok sumnjiči 36-godišnjaka za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, četiri pištolja, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je grupa pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura. Također, 36-godišnjak i 46-godišnjak su u dva navrata organizirali šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali su odustali od transfera radi uvedenih ograničenja zbog pandemije koronavirusa i rizika da ne budu otkriveni.

Također, 63-godišnji i 47-godišnji član Ćosićeve grupe sumnjiče se za krijumčarenje 17 stranaca koji su otkriveni u kamionskoj prikolici na granici na Bregani.

Tužiteljstvo je izvijestio da je razbijena i druga grupa švercera južnoameričkog kokaina kojeg su prodavali za 30.000 eura po kilogramu. Uskok ističe da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora za članove obje grupe krijumčara, prenosi Hina.

Autor: Fena

Nisvet Jusić
Prethodni članakRusi se žale da Ukrajinci pucaju na njih
Naredni članakPokušali oteti njemačkog ministra i uništiti objekte kako bi cijela zemlja ostala bez struje