Naslovnica Svijet Uskoro bi mogla krenuti totalna ruska ofanziva, Ukrajinci poručuju: Spremni smo!

Uskoro bi mogla krenuti totalna ruska ofanziva, Ukrajinci poručuju: Spremni smo!

22

Vjeruje se da se većina ukrajinske vojske nalazi upravo na istoku – radi se o desecima hiljada vojnika. I to govori u prilog činjenici da se u narednim danima očekuje jedna od najvažnijih bitaka u ratu za Ukrajinu

Rusija bi u narednih nekoliko dana mogla pokrenuti totalnu ofanzivu na istoku Ukrajine uprkos svim problemima sa sposobnostima demoralizirane vojske.

Podsjetimo, proruski separatisti ratuju s ukrajinskom vojskom u istočnoj regiji Donbas od 2014. godine. Pod ruskom kontrolom je više dijelova te regije, koja je industrijski vrlo važna.

Vjeruje se da se većina ukrajinske vojske nalazi upravo na istoku – radi se o desecima hiljada vojnika. I to govori u prilog činjenici da se u narednim danima očekuje jedna od najvažnijih bitaka u ratu za Ukrajinu.

Rusija zbog sve većih gubitaka poziva bivše vojnike da se vrate

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je upozorio da će naredna sedmica biti “napeta”, dodavši kako se “Rusija sve više boji poraza… boji se da će morati priznati istinu”.

“Ruske snage će pokrenuti još veće operacije na istoku naše zemlje. Koristit će još više projektila i zračnih udara. Ali mi se spremamo na njihove akcije i odgovorit ćemo”, rekao je Zelenski.

U nedjelju je objavljeno da ruska vojska poziva penzionisane vojnike, odnosno one koji su se umirovili od 2012. godine, da se vrate kako bi sudjelovali u ofenzivi na Ukrajinu. Prema tvrdnjama britanskog ministarstva odbrane, radi se o ruskom odgovoru na sve veće gubitke.

“Pokušaji obnove snaga uključuju pokušaje regrutacije u Transnistriji, nepriznatoj regiji Moldavije”, objavili su Britanci.

Rusija priznala “značajne gubitke”

Transnistrija se odcijepila nedugo nakon kratkog građanskog rata 1990-ih. Procjenjuje se da Rusija tamo ima oko 1500 vojnika. Sky News javlja da postoji zabrinutost da bi Rusija, uspije li zauzeti Ukrajinu, mogla koristiti teritorij Transnistrije kako bi lansirala napad na Moldaviju.

Podsjetimo, Putinov glasnogovornik prošlog je tjedna u intervjuu za Sky News priznao da je Rusija pretrpjela “značajne gubitke” od početka invazije, dodavši: “To je golema tragedija za nas.”

Zelenski: Rusija će morati prihvatiti istinu

Zelenski je kasno sinoć rekao da Rusija pokušava izbjeći odgovornost za ratne zločine.

“Kad ljudi nemaju hrabrost da priznaju vlastite pogreške, ispričaju se, prilagode stvarnosti i uče, pretvaraju se u čudovišta. A kad svijet to ignorira, čudovišta odlučuju da se svijet mora prilagoditi njima. Ukrajina će to zaustaviti”, rekao je Zelenski.

“Doći će dan kad će morati priznati sve što su napravili i prihvatiti istinu”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Podsjetimo, sa sjevera Ukrajine stiže sve više dokaza da su ruske snage prilikom okupacije gradova i sela kod Kijeva počinile ratne zločine.

Pitanje Mariupolja

Zelenski je ranije rekao da očekuje da će još više dokaza isplivati na površinu u Mariupolju, gradu na jugu Ukrajine, kad više ne bude blokiran.

Ruske snage, podsjetimo, brutalno napadaju Mariupolj već šest sedmica, a građani su ostali bez hrane, vode, i struje. Postalo je gotovo nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć u grad te evakuirati civile.

Za Rusiju je zauzimanje Mariupolja izuzetno važno jer bi joj omogućilo stvaranje kopnenog koridora prema Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je anektirala prije osam godina, prenosi Index.

Nisvet Jusić
Prethodni članakGeneralštab ukrajinske vojske objavio novi broj ubijenih ruskih vojnika
Naredni članakNakon što su Rusi izbačeni, odlučeno koja će reprezentacija na SP umjesto njih