Naslovnica Bosna i Hercegovina Ustavni sud BiH ukinuo dva zakona RS, oglasio se Dodik

Ustavni sud BiH ukinuo dva zakona RS, oglasio se Dodik

27

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, uputio je sredinom godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih zakonskih rješenja

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama zakona o republičkoj upravi su neustavni ocijenio je Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici i ukinuo ih.

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, uputio je sredinom godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih zakonskih rješenja.

Desilo se to nakon što je Republika Srpska počela “prenos” nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na ovaj bosanskohercegovački entitet.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, bio je prvi u nizu onih kojim je Republika Srpska planirala preuzeti državne ingerencije, a nakon što je bivši visoki predstavnik nametnuo negiranje genocida krivičnim djelom.

Zakonom je bilo predviđeno osnivanje Agencije za lijekove RS, čime se uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zbog čega je tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog entiteta Alen Šeranić stavljen na američku “crnu listu” kao neko ko je vodio proces usvajanja Zakona o formiranju entitetske agencije.

Ustavni sud BiH danas je stavio tačku na ovu priču navodeći da ne postoje odredbe na osnovu kojih se može zaključiti da su ovi zakoni ustavni.

U obrazloženju odluke je navedeno sljedeće:

U 17/22 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih. Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni. Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće.

Dodik očekivano

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ovaj bh. entitet nastaviti s primjenom “svojih Ustavom zagarantovanih prava” i uspostaviti agenciju za lijekove.

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH”, ustvrdio je Dodik na Twitteru povodom odluke Ustavnog suda BiH da ukine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

On je ustvrdio da je to Sud čije su odluke u pravilu uperene protiv RS i srpskog naroda.

Prethodni članakDrama oko “četvrtog delegata”: SNSD možda ipak ostane bez potpune kontrole Doma naroda BiH
Naredni članakU Strazburu usvojene preporuke za BiH zbog negativnih uticaja planiranih HE na Neretvi