Naslovnica Svijet Usvojena UN-ova Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, “za” glasale...

Usvojena UN-ova Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, “za” glasale BiH i Srbija

38

Iza 18 sati održano je glasanje, a većina članica podržala je Rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija, među njima i Bosna i Hercegovina, te Srbija koja je ranije izjavila da će biti neutralna

Na današnjoj vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je Rezolucija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Iza 18 sati održano je glasanje, a većina članica podržala je Rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija, među njima i Bosna i Hercegovina, te Srbija koja je ranije izjavila da će biti neutralna.

Za Rezoluciju je glasalo 141 članica, protiv je bilo pet, a suzdržanih 35.

Rezultate glasanja odmah je komentarisao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Zahvaljume se svima, svakoj državi koja je glasala za. Na pravoj ste strani historije. Ubjedljivi rezultati glasanja pokazuju kolika je koalicija stvorena protiv Putina. Svijet je s nama, istina je na našoj strani, pobjeda će biti naša!, napisao je Zelenskij.

1/2 I praise the approval by the #UN GA with an unprecedented majority of votes of the resolution with a strong demand to Russia to immediately stop the treacherous attack on 🇺🇦. I’m grateful to everyone & every state that voted in favor. You have chosen the right side of history pic.twitter.com/1sb0qjxXKs

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 2, 2022

Nakon što su rezultati objavljeni na ekranu, uslijedile su ovacije čitave prostorije.

Ruski ambasador nije bio oduševljen

Prethodni članakDELEGACIJA USK U POSJETI AMBASADI UKRAJINE U SARAJEVU
Naredni članakDžumhur donio prvi bod reprezentaciji BiH protiv Tunisa