Naslovnica Bosna i Hercegovina Vanredna sjednica NATO-a: Svi ministri moraju fizički biti prisutni

Vanredna sjednica NATO-a: Svi ministri moraju fizički biti prisutni

82

Na dnevnom redu ministarskog sastanka bit će stanje u Ukrajini nakon invazije na koju se odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin i jačanje obrane Saveza u istočnoj Europi, doznaje se od diplomatskog izvora

Vanredna sjednica ministara vanjskih poslova NATO-a treba se u petak održati uz fizičku prisutnost sudionika u Bruxellesu, priopćila je ta organizacija.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka bit će stanje u Ukrajini nakon invazije na koju se odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin i jačanje obrane Saveza u istočnoj Europi, doznaje se od diplomatskog izvora.

NATO je u četvrtak donio plan odbrane i prvi put aktivirao svoje snage za brzo djelovanje čije će se sastavnice pridružiti tisućama vojnika Saveza raspoređenih u istočnim zemljama.

NATO-u su upućeni pozivi za uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine nakon zračnih udara ruske vojske na civilne ciljeve, ali je Savez odbio tu zamisao zbog opasnosti od uvlačenja u sukob s Moskvom koji bi mogao prerasti u nuklearni.

“Moramo prihvatiti činjenicu da to uključuje rušenje ruskih zrakoplova”, rekao je u utorak britanski premijer Boris Johnson tijekom putovanja u Estoniju s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“To je veoma, veoma velik korak koji jednostavno nije na dnevnom redu nijedne zemlje NATO-a”, dodao je.

“NATO je obrambeni savez. Ne želimo sukob s Rusijom”, istaknuo je pak Jens Stoltenberg.

Prethodni članakBlinken: Ruski zločini u Ukrajini rastu iz sata u sat
Naredni članakU eksploziji koja je uništila zgradu vlade u Harkovu povrijeđeno šest osoba uključujući dijete