Naslovnica Bosna i Hercegovina Velika Britanija: Bićemo uz Ukrajinu, ali malo vjerovatno da ćemo poslati vojsku

Velika Britanija: Bićemo uz Ukrajinu, ali malo vjerovatno da ćemo poslati vojsku

57

U subotu je Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije objavilo da ima informaciju da Rusija želi postaviti proruskog vođu u Kijevu

Zamjenik premijera Velike Britanije Dominic Raab izjavio je da će ta zemlja stati rame uz rame s Ukrajinom, ali da je krajnje malo vjerojatno da će poslati vojsku, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Podržat ćemo Ukrajinu u odbrani, ali također, prema međunarodnoj zajednici, prema NATO saveznicima na Zapadu, stojimo rame uz rame i kažemo da će biti vrlo ozbiljnih posljedica ako Rusija pokuša izvršiti invaziju ili uspostaviti marionetski režim u Ukrajini”, kazao je Raab u razgovoru za Sky News.

O pitanju slanja trupa u Ukrajinu u slučaju ruske invazije, Raab je rekao da je krajnje malo vjerojatno da će Velika Britanija to učiniti.

“Međutim, ono što možemo reći je da smo već voljni i uključeni u programe obuke kako bismo podržali Ukrajince koji se brane, to je apsolutno ispravno”, kazao je Raab.

U subotu je Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije objavilo da ima informaciju da Rusija želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li izvršiti invaziju i okupirati Ukrajinu.

U saopćenju se navodi da je jedan od kandidata za tu ulogu bivši ukrajinski zastupnik Yevhen Murayev. Iz Londona su objavili i spisak ukrajinskih političara koji su navodno sarađivali s ruskim obavještajnim službama.

Rusija je osudila te britanske tvrdnje i pozvala britanske vlasti da okončaju provokacije i širenje besmislica.

“Dezinformacije koje širi britanski Foreign Office još su jedan dokaz da su zemlje NATO-a, na čelu s Anglosaksoncima, te koje eskaliraju napetosti oko Ukrajine”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Prethodni članakBIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH
Naredni članakNadal i Keys prvi polufinalisti Australian Opena