Naslovnica Svijet Velika Britanija ukida dio mjera, tvrde da su uspjeli u suzbijanju širenja...

Velika Britanija ukida dio mjera, tvrde da su uspjeli u suzbijanju širenja omikrona

55

Vlasti pripisuju pad broja slučajeva omikrona uspješnoj akciji vakcinacije buster dozama

Restrikcije zbog koronavirusa ukidaju se u Velikoj Britaniji u četvrtak, a zemlja izlazi iz vladinog COVID-a plana B, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz vlade je saopšteno da se stabilizuje broj prijema u bolnice, da opada broj zaraženih varijantom omikron, a da se nastavlja smanjivati broj pacijenata na intenzivnoj njezi s COVID-19.

Maske više neće biti obavezne u zatvorenim prostorima, COVID propusnice više nisu potrebne za velika okupljanja, a kancelarije će se ponovno otvoriti u cijeloj zemlji.

Vlasti pripisuju pad broja slučajeva omikrona uspješnoj akciji vakcinacije buster dozama, navodeći da je to smanjilo “rizik od teških infekcija i hospitalizacija, ublažavajući pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu”.

Broj slučajeva COVID-19 naglo je opao u posljednje dvije sedmice, ali je i dalje na visokom nivou. U srijedu je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno 102.292 novozaraženih, a preminulo je 346 osoba.

Vlada savjetuje građanima da izbjegavaju velika okupljanja ili da nastave nositi maske na takvim događajima.

Maske su i dalje obavezne u zdravstvenim ustanovama kao što su bolnice, domovi za njegu i apoteke. Lokalni zvaničnici mogu preporučiti korištenje maski u zajedničkim prostorijama.

“Naše vakcine, ispitivanja i antivirusna sredstva osiguravaju da imamo jednu od najjačih odbrana u Evropi i omogućavaju nam da se oprezno vratimo planu A, vraćajući više sloboda”, rekao je ministar zdravlja Sajid Javid.

Prethodni članakKantonalne vlasti odgodile nastavu još jednu sedmicu, objavili kad će biti nadoknađena
Naredni članakPočela nova sezona monitoringa polena i spora na području ZDK