Naslovnica Bosna i Hercegovina Velika konvencija opozicije: Denis Bećirović predstavio svoje političke ideje

Velika konvencija opozicije: Denis Bećirović predstavio svoje političke ideje

30

“Iz Sarajeva želim uputiti poruku stanovnicima Srbije i Hrvatske, vrijeme je da zajedno 21. stojeće proglasimo stoljećem saradnje i mira, razvoja u regionu i da se okrenemo saradnji”, poručio je Bećirović. Crnogorcima je poručio da između dvije države nema niti jednog otvorenog pitanja

U Sarajevu se održava velika konvencija stranaka oporbe koje daju potporu Denisu Bećiroviću za člana Predsjedništva BiH.

Zajednički konvenciju održalo je čak deset stranaka: SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Savez za bolju budućnost BiH, Narodni europski savez, Stranka za nove generacije, Bosanskohercegovačka inicijativa, Prva mostarska partija, Bosanskohercegovačka patriotska stranka, Pokret demokratske akcije i Stranka penzionera/umirovljenika BiH.

Slogan Konvencije opozicije je “Ujedinjeni za slobodnu BiH”.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je danas na zajedničkoj Konvenciji opozicionih stranaka da svaki građanin na oktobarskim izborima treba da glasa za spas svoje domovine.

Na prvoj zajedničkoj Konvenciji, opozicione stranke iz Federacije BiH dale su podršku zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću.

– Okupili smo se danas oko zajedničkog kandidata, odlučni da mijenjamo stanje, odlučni da za BiH svane novi dan. Danas ujedinjeni šaljemo jasne poruke korumpiranoj vlasti, prijateljima iz međunarodne zajednice i svim ljudima da će BiH opstati – kazao je.

Tvrdi da su garant za to opozicione stranke koji su potisnuli lične i stranačke interese za bolju državu.

– Naša odlučnost je pretočena u jedinstvenu podršku budućem članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću – istakao je.

Nikšić je kazao da svaka zemlja ima vlast kakvu izaberu njeni građani, ali da današnju vlast ne zaslužuju ni oni koji su za nju glasali.

– Ko preživi njihovu vlast, ni pakao im neće teško pasti. Imamo vlast koja neće da ukine akcize na gorivo i neće da smanji cijenu hljeba – zaključio je Nikšić.

Lider Naše stranke Edin Forto danas je na Konvenciji opozicionih stranaka kazao kako je ovo prije tri godine bila nemoguća misija, ali da je Denis Bećirović postao njihov kandidat, što je bilo nemoguće izgovoriti, a danas to punog srca govori.

– BiH je u opasnosti. Odluke o BiH se donose na mjestima gdje se ne bi smjele donositi. Vakum odsustva probosanske politike doveo nas je do toga da se u Evropskom parlamentu zagovara konstitutivnost naroda kao princip organiziranja jedne građanske države – kazao je Forto.

Najavio je da će u naredne četiri godine okrenuti brod BiH od loših politika, Beograda i Zagreba.

– Neće se tamo više donositi odluke o BiH. Okupit ćemo prijatelje i okrenuti BiH tamo gdje pripada u EU i NATO. Denise, ti ćeš prvi a mi ćemo svi za tobom – ujedinjeni za BiH – podvukao je Forto na Konvenciji opozicije.

Bećiroviću je poruku uputio i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a: “Nemoj biti predsjednik koji će dijeliti svoj narod i njegov patriotizam, koji će zavađati, montirati procese uspješnim ljudima. Nemoj obećavati, biti silnik i krasti izbore”.

Istakao je da se Bosna i Hercegovina nalazi u u historijskoj situaciji, da se nakon 20 godina napravi rezultat koji će od BiH učiniti zemlju mira, stabilnosti, snage i mudrosti.

– Danas ovdje neću govoriti previše oficijalno. Reći ću Denisu kakav predsjednik treba da bude i kakav ne smije biti. Mora biti predsjednik koji će u politiku vratiti riječ. Mora biti predsjednik koji će toj funkciji, časnoj funkciji, vratiti dostojanstvo. Nemoj biti predsjednik koji ćeš dijeliti svoj narod i njegov patriotizam na prvi red do kičme, pa na kičmu, pored kičme i tako dalje – kazao je Radončić.

Poručio je  Bećiroviću  da ne bude predsjednik koji će zavađati svoje, pa ostale ljude.

– Nemoj biti predsjednik koji će montirati procese uspješnim ljudima ili onim koji su mu rivali. Nemoj biti predsjednik koji će lagati u Vijećnici. Mogu nabrajati ovako do sutra. Nemoj svojim političkim oponentima podmetati drogu, a onda tvoji najbliži saradnici budu uhvaćeni na SKY aplikaciji. Nemoj lagati nikoga, a naročito žrtve genocida. Nemoj obećavati da ćeš zaposliti 100 hiljada ljudi, a onda ih zaposliš svojom lošom politikom u Njemačkoj. Nemoj biti silnik i nemoj krasti izbore, tako su do sada pobjeđivali. Nemoj biti fikus, budi suvereni predsjednik – naglasio je.

Lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković obratio se danas na Konvenciji opozicionih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva BiH, naglasivši da je njihova odluka da podrže Bećirovića u početku bila čisti racio, odluka hladne glave kojom su razmišljali o svojoj i svoj djeci u BiH.

– Ovo zaista jeste historijski trenutak za BiH, trenutak koji pokazuje da su okupljanja i jedinstva moguća, ali ne ona matematička, ne ona lična, interesna, stranačka, nego suštinska, bosanskohercegovačka okupljanja sa željom da našu domovinu BiH vratimo na pravi kolosijek i da joj zaista istinski pomognemo na putu ka euroatlantskim integracijama – naglasio je.

Ocijenio je da se prvi put istinski desilo da desetak ozbiljnih kandidata za člana Predsjedništva lične interese, ego i stranačke interese zaključaju, stave u fijoke i okupe se oko zajedničkog kandidata.

Stava je da je ovo čisti racio i hladna politička odluka.

– Do danas s ovim čovjekom provodim vrijeme intenzivno, bolje ga upoznajem i danas to više nije racio, danas je to čista emocija i motivacija da jednog časnog Bosanca i Hercegovca, patriotu dovedemo tamo gdje mu je mjesto i da svijetu pokažemo pravog predsjednika – naglasio je.

Kazao je da je važan motiv bila politička spoznaja koliko je važno “skloniti sa političke scene trojac Dodik-Čović-Izetbegović”.

– Koliko zapravo njih trojica hraneći jedni druge ostvaruju te svoje lične i neke druge interese, a koliko ih malo zanima država BiH. Tu osovinu neuspjeha, osovinu političke depresije zaista treba skloniti sa političke scene – rekao je Konaković.

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog europskog saveza, ocijenio je da je Bećirević “relevantan i sposoban kandidat” te izrazio nadu da opozicija ima zajedničkog kandidata nakon 20 godina.

Elzina Pirić iz Pokreta demokratske akcije je kazala da je PDA spremna na “promjene za dobro svih građana”.

“Ovo je dokaz da ovo nije samo projekat za izbor člana Predsjedništva već projekat koji predstavlja budućnost i prosperitet svim građanima BiH”, rekao je Zlatko Miletić iz Stranke za nove generacije.

“Svi su za promjene ali treba se paziti i na dan izborna posebno poslije 19 sati”, upozorio je Faud Kasumović dodavši da će dati ostavku ako Izetbegović i SDA ostanu u vlasti.

Semir Drljević Lovac, predsjednik Prve mostarske partije, prisjetio se kako je “bagra u Mostaru 12 godina držala ljude bez izbora” istaknuvši nadu da će takve politike pobjeda Denisa Bećirevića baciti na koljena.

Dževad Sohić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH kaže da je ovo prvi put u povijesti te stranke da oni “nekoga javno podržavaju”. Razlog za tu podršku je taj što “Bećirović voli BiH i to se vidi”. Unaprijed je čestitao Bećiroviću na pobjedi.

Prisutnima se naposljetku obratio i Bećirović:

“Danas sa nama u ovoj sali je jedan čovjek častan, koji se godinama bori za pravdu u ovoj zemlji, i otac ubijenog Dženana, Muriz Memić. Za razliku od onih koji govore o rezervnim pcijama i rezevrnim planovima mi smo se okupili da cijeloj BiH poručimo: mi nemamo ni rezevrnu opciju, ni plan, ni izbor, mi imamo jedan plan, jedan izbor i jednu domovinu, BiH od Save do mora i od Drine do Une. Pred nama nije politička bitka za funkcije već za prava i slobodu BiH. MI naprosto moramo zajedno pobijediti siromaštvo, strah, tenzije i lopovluk. Naredna tri mjeseca do izbora a onda i u naredne 4 godine ne smije biti uzmicanja i kolebanja. Ljudima moramo pokazati dobar put u lošem vremenu. S ponosom ističem da sam kandidat ujedinjene opozicije države koja ima duboke korijene i snažne antifašističke temelje”, kazao je Bećirović.

“Sva velika djela u dugoj historiji ove zemlje uradili smo samo zajedno, sve velike tragedije počinjene su od zlotvora koji su pokušali da ne budemo zajedno. Razjedinjeni i podijeljeni osuđeni smo na izolaciju, propast i nazadovanje. Biti kandidat za člana Predsjedništva je ogromna čast i odgovornost. Dok režimske stranke vladaju širenjem straha, mi želimo afirmirati naše teme, a to su bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo, zapošljavanje, rast životnog standarda, borba protiv kriminala i korupcije. Režimski krugovi su u panici i zato čine sve kako bi razjedinili opozicione stranke. Ni se nismo okupili protiv bilo kojeg pojedinca, niti protiv stranaka već zato što želimo i vjerujemo da ljudi u ovoj državi zaslužuju bolju i sigurniju budućnost. Polazna osnova mojih programskih uvjerenje je gledati sigurno i stabilno u budućnost”, naglasio je Bećirović.

Napomenuo je da njegovo izlaganje nema ambiciju zamijeniti njegov politički program koji sprema sa stručnjacima iz raznih oblasti, te da je potrebno uvažavati zajednički bh. državni identitet.

“Moji prioritetni zadaci su ubrzanje puta BIH u članstvo NATO-a, provođenje 14 prioriteta ka punopravnom članstvu u EU, promjena vanjske politike na način da se prednost da stručnim ljudima a ne stranačkim poslušnicima, privlačenje investicija i podizanja životnog standarda”, objasnio je Bećirović.

Smatra da bh. političari da Evropa i svijet koji je postojao do 24. februara 2022. godine više ne postoji te da je na kontinentu podignuta nova željezna zavjesa i da u takvim okolnostima nema neutralnih.

“Moramo jačati ostvarena prijateljstva, graditi nova gdje možemo i čuvati dostojanstvo gdje možemo. Sa pobjedom opozicionih partnera u oktobru možemo u kratkom roku dobiti status kandidata za članstvo u EU. prije 10 dana EU je odlučila da kazni narod i nagradi destruktivne političari. Narod mora kazniti one zbog kojih su kažnjeni svi ljudi u BiH”, smatra kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Zlonamjernim političarima koji nisu odustali od velikodržavnih ideja poručio je da u njima imaju neprobojni bedem

“Iz Sarajeva želim uputiti poruku stanovnicima Srbije i Hrvatske, vrijeme je da zajedno 21. stojeće proglasimo stoljećem saradnje i mira, razvoja u regionu i da se okrenemo saradnji”, poručio je Bećirović.

Crnogorcima je poručio da između dvije države nema niti jednog otvorenog pitanja.

“Efikasan odbrambeni i sigurnosni sistem mora biti u funkciju sigurnosti svih ljudi u našoj zemlji. Novo Predsjedništvo BiH ne trena biti generator kriza već državni organ vlasti koji će ohrabrivati sve da rade u korist općeg, a ne ličnog interesa”, stava je Bećirović.

Smatra da je umjesto svakodnevnih sporednih tema u fokus interesiranja potrebno vratiti važne teme u bh. društvo poput energetike jer država mora sačuvati energetski suverenitet te da članovi Predsjedništva moraju pomoći da država postane veliko gradilište, a ne političko rušilište.

U odnosu prema izmjenama Ustava i izbornog zakona, Bećirović smatra da unutar zakonskih odredbi nema prostora niti za jednu riječ koja bi vodila bilo kakvim podjelama i diskriminacijama.

“U izborni zakon moramo ugraditi odredbe koje vode integraciji bh. društva, evropskim standardima i principima”, naglasio je.

Istakao je da se razlika između njega i kandidata SDA na izborima za člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića vidi i danas jer oni koji ga podržavaju na djelu pokazuju tu razliku. Smatra da Izetbegović za samo da razjedinjuje.

“On je razjedinio čak i svoju političku stranku. A naša zajednička pobjeda garantira da ćemo biti nezaobilazan faktor na formiranje nove vlasti u BiH. Pokažimo da smo veliki tim koji je okupljen radi velikih djela”, zaključio je.

Posebnu poruku Bećirović je uputio vjernicima.

“Nikada kao član Predsjedništva neću povući niti jedan potez koji će umanjiti ljudska prava i slobode u BiH. Vjerujem da istinski vjernici ne mogu biti nosioci mržnje i uzroci ljudskih tragedija”, naglasio je.

Govoreći u kontekstu predstojećeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da nikada nikome ističe, neće dozvoliti da gazi istinu i iskrivljuje međunarodne sudske presude.

Autor: BHRT

Prethodni članakUhapšene tri osobe, pronađena droga, oružje i veća količina novca
Naredni članakKomšić poručio građanima u RS-a: Dodik vas laže, spreman je žrtvovati mir za vlastiti spas