Naslovnica Svijet Vesna Pusić: Bh. muslimani su živi dokaz da je i islam evropska...

Vesna Pusić: Bh. muslimani su živi dokaz da je i islam evropska religija

83

Kovacs je na Twitteru napisao da je “izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana”

Hrvatska političarka Vesna Pusić, bivša šefica diplomatije te zemlje, reagirala je na objavu glasnogovornika Vlade Mađarske Zoltana Kovacsa.

Kovacs je na Twitteru napisao da je “izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana”. Na ovu izjavu reagirala je Pusić.

“To može reći samo neko ko ne zna ništa o Bosni. Bh. muslimani su integrirani Evropljani i živi dokaz da je i islam evropska religija. Oni očito nisu problem. Dodik i Čović su ti koji su problem i koji razgrađuju BiH”, napisala je Pusić na Twitteru.

Only somebody who knows nothing about Bosnia (BH) can say that. BH Muslims are integrated Europeans and a living proof that Islam is also a European religion. They are manifestly not the problem. It is Dodik and Čović who are the problem and who are disintegrating BH https://t.co/eJB3fNwikY

— Vesna Pusić (@vpusic) December 21, 2021

Podsjetimo, na ovu izjavu su reagirali i mnogi drugi, između ostalih i visokorangirana zvaničnica Socijaldemokratske partije Švedske Aida Hadžialić, koja je bila ministrica obrazovanja Švedske.

“Gospodine Kovacs, Bosna i Hercegovina i njeni narodi su Evropljani i starosjedioci koliko i Mađarska i Mađari. Većina njih su sekularisti i smatra se da u Bosni živi najliberalnija muslimanska većina na svijetu. Borimo se za evropske vrijednosti kao što su demokratija i vladavina prava”, poručila je Hadžialić.

Mr Kovacs,Bosnia-Herzegovina and its people are as European and indigenous as Hungary and Hungarians. A majority is secular and Bosnia is considered the most liberal Muslim majority country in the world.

Let’s stand up for European values such as democracy and the rule of law. https://t.co/7gXpWE2Gl7

— Aida Hadžialić (@Aida_Hadzialic) December 21, 2021

Prethodni članakConte: Tottenham bi mogao da se žali na odluku UEFA-e
Naredni članakPolicija uhapsila muškarca dok je čekao da primi osmu dozu vakcine protiv koronavirusa