Naslovnica Unsko-sanski kanton VIDEO – Niz institucija USK-a čeka investicije, šansa u Zakonu o javno-privatnom...

VIDEO – Niz institucija USK-a čeka investicije, šansa u Zakonu o javno-privatnom partnerstvu

69

Skupština Unsko-sanskog kantona je prije otprilike godinu dana usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu. Zakon na kojem se dugo radilo mnogi vide kao šansu za unapređenje i razvoj u skoro svim smjerovima, a posebno u zdravstvu.

Budžet Unsko-sanskog kantona, ali i pomoć s viših nivoa vlasti nisu dovoljni za sve investicije koje su potrebne, pa se dugo radilo na zakonskom rješenju koje bi omogućilo privatna ulaganja u javne ustanove i preduzeća. Iz Skupštine kažu da su svoj dio završili.

“Usvojili smo Zakon, usvojili provedbene akte, sada je na menadžmentima onih javnih institucija koje žele da realiziraju određene projekte da pripreme dokumentaciju, da urade programe i da kao takve kandidiraju, odnosno da traže privatne partnere”, objašnjava Nisvet Jusić, dopredsjedavajući Skupštine USK-a.

Svoju šansu u Zakonu o javno-privatnom partnerstvu vidi i Lječilište Gata kod Bihaća. Posljednja velika ulaganja u ovu investiciju urađena su još 1996. godine.

“Nama je potrebno da se napravi bazen za fizikalnu terapiju. Nadam se da će se to ostvariti”, navela je Aida Ibrahimpašić, direktorica ZU Lječilište Gata.

Lječilište je u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa da bi mogli krenuti dalje sa prijavom projekta. Kantonalna bolnica u Bihaću tu je fazu uspješno završila i kroz javno-privatno partnerstvo planira izgraditi novu zgradu od pet hiljada kvadratnih metara.

“Idemo s prijedlogom za otvaranje invazivne kardiologije i radioterapije tako da je to sve složeno u jedan projekat koji smo mi već uputili Kantonalnoj vladi, dobili odobrenje da možemo krenuti u tu proceduru”, kaže Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću.

A u javno-privatno partnerstvo ide i Grad Bihać i to sa Kulturnim centrom odnosno objektom kojim ova ustanova upravlja, a koji se nalazi u centru grada, na obali rijeke Une.

“Namjera nam je da vidimo šta možemo od tog objekta napraviti bilo kad je u pitanju i njegov fizički izgled, koji su to investicioni radovi koji su potrebni kako bi se objekat stavio u punu funkciju”, pojašnjava Vildana Zulić, pomoćnik gradonačelnika Bihaća za strateško planiranje i upravljanje projektima.

Ulaganja su potrebna gotovo svima. Budući da se kod većine radi o zaista velikim iznosima, daljnji razvoj bez javno-privatnog modela bi bio nemoguć. Ipak, radi se o kompleksnom procesu i u najboljem slučaju projekte koje su spominjali naši sagovornici moći ćemo vidjeti tek za nekoliko godina.

Prethodni članak“Dani italijanskog filma u BiH” bit će otvoreni filmom “Djeca”
Naredni članakNezadovoljni predstavnici Sindikata Policije USK najavili mirne proteste