Naslovnica Bosna i Hercegovina Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Program reformi, politički i pravni okvir saradnje BiH...

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Program reformi, politički i pravni okvir saradnje BiH i NATO

14

On je izjavio novinarima da se time pokazuje kontinuitet odnosa BiH i Sjevernoatlatskog saveza

Predsjedavaći Komisije za saradnju sa NATO-om Vijeća ministara BiH Josip Brkić izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, čime se pokazuje kontinuitet odnosa BiH i Sjevernoatlantskog saveza.

– Ovaj dokument koji je konsenzualno usvojen i na Povjerenstvu za suradnju sa NATO-om, je i politički i pravni okvir suradnje BiH i Sjevernoatlanskog saveza. To samo jača ovo naše partnerstvo koje BiH ima sa Sjevernoatlanskim savezom – kazao je Brkić.

Naveo je da sve vrijeme, kroz proces usvajanja dokumenata Programa reformi, sve je bilo dostupno javnosti i medijima.

Kaže da je proces javnih konsultacija uključivao nevladin sektor, akademsku zajednicu, fakultete političkih nauka u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, nevladine udruge koje se bave sigurnosnim pitanjima, “tako da je ovo jedan vrlo otvoren, javan i transparentan dokument koji govori upravo samo o reformskim procesima i konkretnim akcijama koje BiH treba napraviti u jednoj kalendarskoj godini od 16 institucija BiH koje sudjeluju u njegovoj izradi“.

– Važno je da imamo ovaj kontinuitet usvajanja dokumenata u BiH u kontekstu euroatlanskog puta, a dokument kao takav ima svoja poglavlja koja se bave pravnim, gosporadskim, sigurnosnim, pitanjima resursa BiH, tako da je to sve vrlo javno, otvoreno i transparentno – kazao je Brkić.

Pojasnio je da Povjerenstvo za suradnju s NATO-om odlučuje na isti način kao što odlučuje i Vijeće ministara BiH.

– Zahvalan sam svima koji sudjeluju u radu Povjerenstva na visokoj razini tolerancije i razumijevanja, da smo sve jednu odluku donijeli konsenzualno, nije bilo nikakvih ni proceduralnih ni bilo kakvih drugih problema – naveo je Brkić.

Prethodni članakRusi bježe iz Khersona, Stremousov proglašen mrtvim
Naredni članakKonstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 1. decembra