Naslovnica Bosna i Hercegovina Više od 450 zdravstvenih radnika ponovo na ulicama, nastavljen generalni štrajk

Više od 450 zdravstvenih radnika ponovo na ulicama, nastavljen generalni štrajk

1

U ime štrajkačkog odbora doktor Edin Hodžić, govoreći o materijalno-tehničkim uslovima, rekao je da doktori u brčanskoj bolnici rade na zastarjelim i tehnički neispravnim aparatima i da je odliv kadrova sve veći

Mirnom protestnom šetnjom od brčanske Bolnice do zgrade Skupštine distrikta više od 450 doktora, medicinskih tehničara i zaposlenih u JZU “Zdravstvenom centaru Brčko“ danas su nastavili generalni štrajk.

Nezadovoljni radnici ponovili su još jednom svoje zahtjeve o poboljšanju materijalno-tehničkih uslova i potvrdili da će štrajk zaposlenih nastaviti do dobijanja čvrstih garancija o ispunjenju njihovih zahtjeva.

U ime štrajkačkog odbora doktor Edin Hodžić, govoreći o materijalno-tehničkim uslovima, rekao je da doktori u brčanskoj bolnici rade na zastarjelim i tehnički neispravnim aparatima i da je odliv kadrova sve veći.

– Mi ne tražimo krivca. Mi želimo da skrenemo pažnju na radnike jer im se višak sati uopšte ne isplaćuje. Trebalo bi da vlasti daju prioritet rješavanju uslova u zdravstvu – rekao je Hodžić i zatražio od pregovaračkog tima Vlade Brčko distrikta čvrste garancije o ispunjenju minimuma zahtjeva koje su pripremili kako bi štrajk zamrznuli i nesmetano nastavili proces rada u zdravstvu.

On je naglasio da su tokom procesa štrajka svi pacijenti zdravstveno zbrinuti, posebno onkološki i oni životno ugroženi.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usuge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić potvrdio je danas da je Vlada distrikta insistirala na minimumu uslova koje bi Vlada trebala prihvatiti da bi se štrajk Nezavisnog sundikata radnika u zdravstvu zamrznuo.

– Nismo imali razumijevanja štrajkača. Vjerujemo da će Vlada distrikta što prije zasjedati i otkočiti ovaj proces – istakao je Šadić. On je naveo da povećanje plata i ispunjavanje finansijskih uslova koje zaposleni u zdravstvu traže, zahtijeva najmanje zakonom predviđen period od 90 dana.

Podršku medicinskim radnicima dali su danas i predstavnici pacijentskih udruženja iz Brčkog.

Predsjednica Udruženja “Distrofičara” Brčko Enisa Rendić rekla je da su pacijenti zadovoljni radom ljekara u Brčkom, ali da iz ličnog iskustva zna da im nedostaju sredstva za rad koja su ujedno u lošem tehničkom stanju.

Autor: Fena

Prethodni članakKao da je ratna zona: Navijačko nasilje u Napulju nastavilo se i nakon utakmice