Naslovnica Magazin Više od četvrtine žena doživjelo nasilje od intimnog partnera

Više od četvrtine žena doživjelo nasilje od intimnog partnera

51

Otprilike svaka sedma žena (13 posto) izjavila je da se to dogodilo u protekloj godini – što je ekvivalent 492 miliona žena širom svijeta, prenosi Sky News

Više od četvrtine žena mlađih od 50 godina širom svijeta doživjelo je nasilje u porodici od strane muškog partnera tokom svog života, procjenjuje nova šokantna studija.

Analiza stotina studija, objavljenih u medicinskom časopisu The Lancet, sugeriše da je 27 posto žena u dobi od 15 do 49 godina doživjelo fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera tokom svog života.

Otprilike svaka sedma žena (13 posto) izjavila je da se to dogodilo u protekloj godini – što je ekvivalent 492 miliona žena širom svijeta, prenosi Sky News.

Istraživači su rekli da će prava stopa nasilja vjerovatno biti veća od procijenjene, s obzirom na stigmu oko nasilja u porodici što odvraća žene da prijave svoja iskustva.

Rečeno je da je studija najveća analiza nasilja nad ženama koje su trenutno u vezi ili su to bile u prošlosti.

Istraživači iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i drugih institucija analizirali su 366 studija provedenih između 2000. i 2018. sadržanih u Globalnoj bazi podataka WHO o rasprostranjenosti nasilja nad ženama.

Oni obuhvataju 161 zemlju i područje i čine dva miliona žena i djevojčica od 15 godina i više, što predstavlja 90 posto globalne populacije žena i djevojčica.

Analiza je samo procijenila fizičko i seksualno nasilje, a radi se na prikupljanju boljih podataka o ponašanju štetnom po mentalno zdravlje.

Jedna od autorica studije, doktorica Claudia Garcia-Moreno, rekla je da je napredak postignut u proteklih 20 godina “krajnje nedovoljan” da se ispuni međunarodni cilj za eliminaciju nasilja nad ženama do 2030. godine.

– Iako je ova studija provedena prije pandemije COVID-19, brojke su alarmantne i istraživanja su pokazala da je pandemija pogoršala probleme koji su doveli do nasilja kod partnera kao što su izolacija, depresija i anksioznost, te konzumacija alkohola, kao i smanjenje pristupa na usluge podrške. Spriječavanje nasilja intimnog partnera je od vitalnog značaja – kazala je ona.

– Vlade, društva i zajednice moraju obratiti pažnju, ulagati više i hitno djelovati kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, uključujući i rješavanje problema u naporima za obnovu nakon COVID-a – dodala je ona.

Rezultati također sugeriraju da nasilje u porodici počinje rano – procjenjuje se da je 24 posto tinejdžera u dobi od 15 do 19 godina doživjelo nasilje od intimnog partnera u svom životu.

Ova grupa i žene starosti od 20 do 24 godine imale su najveću procijenjenu prevalenciju nedavnog nasilja, a procijenjeno je da ih je 16 posto iskusilo neki oblik nasilja u posljednjih 12 mjeseci istraživanja.

Vodeća autorica Lynnmarie Sardinha rekla je da je “veliki broj mladih žena koje doživljavaju nasilje od intimnog partnera alarmantan, jer su adolescencija i rano odraslo doba važne životne faze kada se grade temelji za zdrave odnose.”

– Nasilje koje ove mlade žene doživljavaju ima dugotrajne posljedice na njihovo zdravlje i dobrobit – kazala je ona.

Sveukupno, zemlje s visokim dohotkom imale su niže procijenjene stope prevalencije nasilja od strane intimnog partnera kako tokom života, tako i tokom protekle godine.

Tri regiona sa najnižim procjenama stope nasilja su centralna Evropa (16 posto), centralna Azija (18 posto) i zapadna Evropa (20 posto), iako su ove stope i dalje visoke.

Autori kažu da ostaju važne praznine u podacima za neka područja i grupe, kao što su osobe s invaliditetom, starosjedilačke zajednice, etničke manjine i trans žene i lezbejke.

Studiju je dijelom finansiralo Ministarstvo za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, koje se sada spojilo sa Ministarstvom vanjskih poslova.

Autor: Fena

Prethodni članakGlavni grad Ukrajine pod žestokim napadima Rusa
Naredni članakRusija prvi put potvrdila da su kopnene snage ušle u Ukrajinu