Naslovnica Bosna i Hercegovina Vlada FBiH povećala minimalac za 33,56 posto

Vlada FBiH povećala minimalac za 33,56 posto

74

Nakon što Parlament Federacije BiH usvoji nove fiskalne zakone, bit će stvorene pretpostavke za još veći rast najniže plaće bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću

Federalna vlada danas je, na telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku da se najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM, saopšteno je iz Vlade.

Time je, prema ranijim najavama, povećana najniža plaća, koja od 1. januara 2022. godine iznosi 543 KM, te je u odnosu na prethodni iznos veća za 136 KM ili 33,56 posto.

– Uz mjesečnu plaću, većina radnika u Federaciji BiH također ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je Federacija BiH jedinstvena u Evropi, tvrde iz Vlade FBiH.

– Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plaće garantira ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plaće i koja će za većinu radnika biti najmanje 717 KM mjesečno.

– Nadalje, novi propisi sada garantiraju da će najniže plate biti usklađivane godišnje u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine, poručili su iz Vlade

Nakon što Parlament Federacije BiH usvoji nove fiskalne zakone, bit će stvorene pretpostavke za još veći rast najniže plaće bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću.

Prethodni članakIako se činilo da je piton u prednosti, kraljevska kobra ga je ubila…
Naredni članakDojučerašnji trener Željezničara novi sportski direktor Borca