Naslovnica Bosna i Hercegovina Vlada KS donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa

Vlada KS donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa

58

U posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika gasa manje u odnosu na garantovane količine

Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana koji su korisnici “Toplana”.

Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a bit će plaćeni četiri puta više.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, “Sarajevogas” će u narednom periodu poduzeti pravne radnje koje se tiču nepoštivanja ugovora od “Energoinvesta”, zbog neisporučenih ugovorenih količina gasa i naknade štete uzrokovane neizbježnom nabavkom dodatnih količina gasa po značajno uvećanoj cijeni.

U posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno 215.000 kubika gasa manje u odnosu na garantovane količine. Manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika gasa od privatne kompanije “ArcerolMittal”, na ime navodnog remonta.

“Energoinvest” traži, kako se navodi, da Kanton Sarajevo plaća tržišnu cijenu gasa za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok “ArcelorMittal” dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama.

– Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani. Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog reduciranih količina gasa – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prethodni članakBiH u najužem izboru za dobijanje organizacije Svjetskog kadetskog taekwondo prvenstva
Naredni članakPrizori s fronta u Donbasu: Napetost se osjeti, ali sukoba trenutno nema