Naslovnica Bosna i Hercegovina Von der Leyen: EU će Ukrajini pružiti 500 miliona eura humanitarne pomoći

Von der Leyen: EU će Ukrajini pružiti 500 miliona eura humanitarne pomoći

39

Von der Leyen je na pitanje o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU izjavila da će razgovarati s čelnicima zemalja EU-a o kandidaturi ove zemlje

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak da će Ukrajini koju je napala Rusija pružiti 500 miliona eura humanitarne pomoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Von der Leyen je tokom njene posjete Rumuniji govorila na konferenciji za novinare nakon susreta s rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom.

Navodeći da će nastaviti podržavati ukrajinski narod, von der Leyen je poručila da “to uključuje 500 miliona eura humanitarne pomoći”, a sredstva će biti izdvojena iz budžeta EU-a. Dodala je kako je to samo početak.

Von der Leyen je na pitanje o zahtjevu Ukrajine za članstvo u EU izjavila da će razgovarati s čelnicima zemalja EU-a o kandidaturi ove zemlje, te dodala: “Naš prioritet je okončanje rata.”

Von der Leyen je izjavila da će i u Moldaviju poslati humanitarnu i medicinsku pomoć za one koji su pobjegli iz Ukrajine i sklonili se u susjedne zemlje, te da će u Rumuniji osnovati centar civilne zaštite.

Podsjećajući da je EU uvela tri paketa sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, von der Leyen je poručila da “ako se situacija pogorša, poduzet ćemo dodatne korake”.

Podvukla je kako im je cilj smanjiti sposobnost Kremlja da se bori sa susjedima, te da su sadašnje sankcije počele negativno uticati na rusku ekonomiju.

EU je odlučna da diverzificira svoju opskrbu energijom, dodala je von der Leyen, te kazala: “Moramo biti nezavisni o ruskom plinu, nafti i uglju.”

Prethodni članakPogledajte kako Ukrajinci brane grad u kojem je najveća nuklearka u Evropi
Naredni članakConor McGregor tvrdi da bi kupio Chelsea, samo nema dovoljno para?!