Naslovnica Bosna i Hercegovina Vranić: Ko o čemu, vojska o skraćenju, a SDA o poštenju

Vranić: Ko o čemu, vojska o skraćenju, a SDA o poštenju

72

Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao da je resorno ministarstvo izdalo naredbu Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru, da antibiotici ne liječe koronu virus već vakcine i da nema online nastave u školama.

Ministar Vranić je danas na konferenciji za medije govorio o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije KS o listi lijekova koje je donijelo to Ministarstvo, ali i šta je do sada urađeno kao i planovima za ovu godinu.

Govoreći o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije o listi lijekova koje je donijelo ministarstvo, Vranić je citirao završni Izvještaj u kojem stoji da je Ured sproveo istragu i provjeru, na svim nivoima, te je donio zaključak da nisu uočene nepravilnosti u vezi postupka izmjene liste lijekova Kantona Sarajevo u 2021.godini.

To podrazumijeva, navodi se dalje u Izvještaju, da je kantonalni ministar zdravstva, shodno zakonskoj odredbi, jedini aktivno legitiman za predlaganje pozitivne liste lijekova KS i bolničke liste lijekova KS, prema Vladi KS.

Pored ostalog, ministar Vranić prozvao je funkcionere SDA koji su, kako je kazao “duboko zaglibili u kriminal i korupciju”, te da su srozali zdravstvo na najniže grane, da “SDA navodnom brigom za građane pokazuje nervozu i optužuje druge za svoj kriminal i korupciju koju su doveli do savršenstva”.

Podsjetio je na hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema od strane SDA, a kao primjer naveo aferu Lasix-poznati lijek, Bosnalijeka, a koji je u ZDK plaćan tri KM, a u KS-u 11KM, srčane valvule su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM, te da zbog toga niko nije odgovarao pred zakonom.

“Krajem avgusta smo bili svjedoci sinhroniziorane akcije SDA u funkciji nemoguće skretanja pažnje sa afere uzrokovane kupovinom respiratora, nabavci vakcina, skandala oko ministra zdravstva, koji je u jeku korone nastavio primati plaću za posao koji nije radio. Nikad nisu objasnili zašto su ih farmaceutske kuće obraćale klubu SDA za pomoć. Što potvrđuje – ko o čemu, vojska o skraćenju, a SDA o poštenju. Misle da će sve svoje lopovluke prikriti ako glasni prozivaju druge. Ova se afera protezala od 80 miliona, pa na sljedećoj televiziji je Zahiragić rekao 90.000 KM. To je najveća afera u istoriji ove zemlje”, rekao je Vranić, dodajući, “nismo isti kao oni, nikada nećemo biti kao oni, a nadam se i građani da će to vidjeti”.

Istaknuo je da “opet SDA pokazuje nervozu i za svoj kriminal, optužuje druge, a drže moralnu lekciju oni koji provode dane u sudnici.”

“Svi će se sjetiti afere Lasix, poznati diuretik, kada je u ZDK plaćan 3 KM, a u Sarajevu 11 KM, kada su milioni ukradeni iz ZZO. Niko nije odgovarao. Onda imate afere srčanih valvua koje su kupovane po 4.000 KM, a prava cijena im je 2.100 KM. Afera laganja u nabaci EU licenciranih vakcina u FBiH koje nikada nisu došle. Dok su oni lagali, mi smo vakcinisali. Ko je dijelio specijalizacije bez ikakve analize i potreba za tim specijalnostima, a sve po stranačko-rodbinskim vezama? Naročito je to bilo u domovima zdravlja”, rekao je Vranić.

Osvrnuo se i na sastav Kriznog štaba, upitavši ko ga je imenovao u januaru 2020, kad je počela pandemija.

“Sačinjavali su ga: ministar koji je pobjegao i nastavio primati platu, pa ga je zamijenio medicinski guru diplomirani inžinjer arhutekture, uz članove koji su usko specijalizorani za liječenje povezanosti sa Covid 19, a to su veterinar, ortoped, ginekolog, spec. urgentne medicine, psihijatar, spec. socijalne medicine i gle čuda, jedan epidemiolog. Za svo to vrijeme su doveli 0 protokola, 0 mjera”, istaknuo je Vranić.

Vranić je postavio i pitanje zašto se u ladicama suda i tužilaštva KS drži potvrđena optužnica za štetu od 23 miliona KM nanesenih KCUS-u, a čiji akteri su, kako je kazao, i danas u vrhu menadžmenta KCUS-a.

Ministarstvo je izdalo naredbu Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kazao je Vranić, da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru.

– U slučaju da građanima bude zakazana usluga u javno zdravstvenoj ustanovi, u prekoračenom roku, ZZO KS će finansirati usluge u privatnim ustanovama, samo pod uvjetom da u tim zdravstvenim ustanovama nisu uposleni ljekari iz javno zdravstvenih ustanova – istakao je Vranić.

To je zbog toga što, pojasnio, najveći problem u zdravstvenom sistemu i žalbe građana ukazuju na korupciju jer pojedini ljekari zakazuju termine u prolongiranim rokovima i da to pacijenti rade u privatnim ordinacijama.

Također je ZZO KS izdata uputa da se svim specijalistima koji rade u javno zdravstvenim ustanovama, omogući pravo da propisuju i recepte.

U planu je i pravljenje “Virtualne kartice” – to je elektronska zdravstvena kartica pomoću koje će svaki osiguranik imati uvid u svoje osiguranje, propisane lijekove, vlastiti elektronski karton i mogućnost zakazivanja termina za posjetu ljekaru, uvid na sve pružene usluge i terapije u određenom vremenskom periodu.

Također, naveo je da domovi zdravlja podnose veliki teret, jer je dosta medicinskog osoblja oboljelo od koronavirusa i van stroja su. Stoga je preporuka da bi svaka javna ustanova trebala imati krizni štab koji će donositi odluku da li postoji potreba da se obustavi hladni program ili ne i u skladu s tim da rade.

Vranić smatra da je zbog velikog broja zaraženih visurom korona, mutacijom omicron varijante, bespotrebno svakodnevno uzvještavanje, jer, kada je broj pozitivnih veći od 40 posto u odnosu na testirane, onda testiranje gubi smisao, i “očito da ćemo svi biti zaraženi”.

Svjetska zdravstvena organizacija, naveo je, preporučuje da se računaju samo oni kritični pacijenti, na intenzivnim njegama.

Pozvao je zdravstvene ustanove, ljekare, da poštuju potpisane Protokole, a jedna od tačaka Protokola je i ta da se i ljekarima opšte prakse u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabranjuje da da zlorabe upotrebu antibiotika.

Time stvaraju problem ne samo pacijentima nego i čitavom zdravstvenom sistemu. Postoje i apsurdi da se često radi rentgen pluća, a od 100 snimaka 94 su uredna.

Antibiotici se neselektivno pišu u orgomnim količinama što, tvrdi on, nanosi štetu pacijentima ali i zdravstvenom sistemu, jer antibiotici ne liječe virusnu infekciju Covid-19.

– Jedini lijek je vakcinacija – poručio je miistar Vranić, i izrazio nadu da ćemo ljeto dočekati bez većih restriktivnih mjera.

Naglasio je i da u školama neće biti online nastave.

Prethodni članakSkoro svaka druga testirana osoba u BiH u posljednja 24 sata je pozitivna
Naredni članakKonačno rješenje