Naslovnica Svijet Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora ocu koji je četvero djece bacio...

Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora ocu koji je četvero djece bacio s balkona

68

Optuženik je osuđen zbog pokušaja teškog ubistva svoje četvero djece u dobi 3, 5, 7 i 8 godina

Vrhovni sud je u trećem stepenu odbio žalbu muškarcu s Paga koji je u februaru 2019. bacio svoje četvoro djece s terase na betonsku podlogu, pri čemu je smrt djece izbjegnuta samo stjecajem sretnih okolnosti, i potvrdio mu osudu na 30 godina zatvora za četiri teška ubistva u pokušaju, piše Hina.

Time je postala pravomoćna drugostepena presuda Vrhovnog suda iz maja, kojom je optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od trideset godina, izvijestio je Vrhovni sud, naglasivši da protiv presude donesene u trećem stepenu nije dopuštena žalba.

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, koja će se provoditi u okviru zatvorskog sistema i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, a u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od 28. februara 2019. godine.

Optuženik je osuđen zbog pokušaja teškog ubistva svoje četvero djece u dobi 3, 5, 7 i 8 godina, koje je u jutarnjim satima uzeo jedno po jedno iz kreveta u kojima su spavali i bacio ih s terase ispred ulaznih vrata stana, s visine od gotovo pet metara na betonsku podlogu u dvorištu.

“Djeca su povrijeđena i njihova smrt izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti. No, jedno dijete zadobilo je teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede”, naveo je Vrhovni sud.

Vrhovni sud smatra da je drugostepena odluka o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela te da nije prestroga ni preblaga.

Utvrđene su pojedinačne kazne zatvora za svako djelo od osam godina, opozvana je uslovna osuda iz 2017. kojom je optuženik osuđen na kaznu zatvora od jedne godine zbog povrede djetetovih prava, te je potom izrečena osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina.

Otežavajuća okolnost za optuženika bila je njegova dosadašnja osuđivanost, dok je olakotnim cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje, te bitno smanjena uračunljivost koju nije skrivio.

Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan oštećenjem moždanih funkcija zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje.

Vrhovni sud je zaključio da će se jedinstvenom kaznom zatvora od 30 godina koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uslovne osude, ispuniti svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda.

Prethodni članakOduzeto 670 kilograma duhana u vrijednosti blizu 114.000 KM
Naredni članakImpresivna lista fudbalera koji od danas mogu pregovarati s kim god žele