Naslovnica Magazin Vrlo rijedak slučaj ptičje gripe otkriven na jugozapadu Engleske

Vrlo rijedak slučaj ptičje gripe otkriven na jugozapadu Engleske

82

Infekcija je identificirana kroz, kako je UKHSA navela, “rutinsko praćenje koje se provodi na svakome ko ima bliski kontakt sa zaraženim pticama”. Sve zaražene ptice su uništene

Vrlo rijedak slučaj ptičje gripe otkriven je kod osobe koja živi na jugozapadu Engleske, objavila je britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

Osoba se zarazila nakon “vrlo bliskog, redovnog kontakta sa velikim brojem zaraženih ptica, koje su držali u i oko svog doma tokom dužeg vremenskog perioda”, saopćila je UKHSA, prenosi Sky News.

Svi njihovi kontakti su mapirani i nema dokaza da su se druge osobe zarazile.

Zvaničnici su rekli da je osoba “trenutno dobro i u samoizolaciji”, a o tome je obaviještena i Svjetska zdravstvena organizacija.

Prenos ptičje gripe s ptica na čovjeka rijedak je i dogodio se samo mali broj puta u Ujedinjenom Kraljevstvu, a rizik je opisan kao “nizak”. Međutim, javnost se poziva da ne dira bolesne ili mrtve ptice.

Infekcija je identificirana kroz, kako je UKHSA navela, “rutinsko praćenje koje se provodi na svakome ko ima bliski kontakt sa zaraženim pticama”. Sve zaražene ptice su uništene.

Stručnjaci do sada nisu mogli potvrditi da se radi o soju H5N1 i da su njime zaražene ptice u Velikoj Britaniji.

Profesorica Isabel Oliver, vodeća naučnica u UKHSA, rekla je da je rizik od ptičije gripe za širu javnost vrlo nizak, ali je poznato da neki sojevi imaju potencijal da se prošire na ljude i zato imamo snažne sisteme zaštite i ranog otkrivanja.

– Trenutno nema dokaza da je ovaj soj otkriven u Velikoj Britaniji i da se može širiti s osobe na osobu, ali znamo da se virusi stalno razvijaju i nastavljamo pomno pratiti situaciju – rekla je Oliver.

Prethodni članakAdnan uhapšen jer je radnici kladionice izbio dva zuba i ukrao 3.000 KM
Naredni članakOBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODJELU KREDITNIH SREDSTAVA