Naslovnica Svijet Vučić i Erdogan sastali se u Ankari, razgovarali su i o Bosni...

Vučić i Erdogan sastali se u Ankari, razgovarali su i o Bosni i Hercegovini

48

Erdogan je, uz najviše državničke počasti, primio u utorak u Ankari Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, poručio je kako je predsedniku Erdoganu prenio da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine, te kako je važno poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA)

Vučić se danas u Ankari sastao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a nakon bilateralnog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare. Pored bilateralne saradnje, jedna od tema bila je i aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini.

“Razgovarali smo o regionalnim pitanjima. Mir i stabilnost nemaju cijenu i zato je važno da mir i stabilnost sačuvamo, da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, da razumijemo sve okolnosti u kojima živimo i da guramo naše zemlje naprijed, a ne u prošlost. Prošlost je važno da znamo, da iz nje izvlačimo pouke, da je proučavamo ali je važno da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost”, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Još jednom je ukazao na značaj stabilnosti, mira i razgovora.

“Poštovanje Dejtonskog sporazuma je od suštinskog značaja i čini mi se da se dobro razumijemo po tom pitanju. Rekao sam Erdoganu da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine kao što uvijek ističemo da je važno poštovanje integriteta RS u okviru, naglašavam u okviru BiH. To je naša politika od nje nećemo odstupiti, ona je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i to jedina politika koja može da nam garantuje očuvanje mira”, poručio je Vučić.

Nisvet Jusić
Prethodni članakVlada Srbije poništila sve upravne akte vezane uz “Rio Tinto”
Naredni članakPoznat identitet osobe koja je ubijena u Sarajevu