Naslovnica Svijet Vučić ponovo o “Bayraktarima”: Šta je predsjedniku Srbije obećao Erdogan?

Vučić ponovo o “Bayraktarima”: Šta je predsjedniku Srbije obećao Erdogan?

26

“Prije dva dana sam u razgovoru sa predsjednikom Erdoganom rekao da želimo da kupimo Bayraktar od Turske, a Erdogan mi je obećao da možemo da ih dobijemo“, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno jačanje odbrane te zemlje koja je ponovila namjeru kupovine turskih borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2.

Vučić je rekao da je tokom prošlosedmičnih razgovora zatražio od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Srbiji isporuči bespilotne letelice (UAV) Bayraktar TB2.

“Prije dva dana sam u razgovoru sa predsjednikom Erdoganom rekao da želimo da kupimo Bayraktar od Turske, a Erdogan mi je obećao da možemo da ih dobijemo“, rekao je Vučić.

Srbija je krajem 2020. godine izrazila interesovanje i saopćila da planira kupovinu dronova koje je razvila turska kompanija “Baykar”.

Vučić je pohvalio letjelicu Bayraktar TB2 i dodao da je Srbija veoma zainteresovana za sisteme i da će ih sigurno kupovati u budućnosti.

Predsjednik Srbije je tada kazao da su to dobri dronovi i čestitao turskom proizvođaču na tome.

On je i tada obećao da će ojačati odbranu Srbije.

“Pojačaćemo našu avijaciju. Povećaćemo i broj dronova“, rekao je Vučić.

U telefonskom razgovoru, Erdogan je prošle sedmice čestitao Vučiću na uspješnom reizboru na funkciju predsjednika Srbije, rekavši da vjeruje da će prijateljstvo dvaju zemalja biti dodatno učvršćeno solidarnošću i iskrenošću.

Govoreći o tome kako je cijeli region pogođen ratom Rusije i Ukrajine, Erdogan je također ponovio da će Turska nastaviti ulagati maksimalne napore u mirovnom procesu.

Ukazao je i na potrebu da se u ovom teškom periodu daju konstruktivne poruke i obezbijedi više stabilnosti i sigurnosti u regionu.

Vučić je tom prilikom istakao značaj dobrih odnosa sa Turskom za Srbiju i njen ekonomski razvoj, kao i za mir i stabilnost u regionu.

Nisvet Jusić
Prethodni članakUkrajinci i dalje uništavaju ruske tenkove i topovsku opremu, Rusi koriste fosforno streljivo!?
Naredni članakUNICEF: Više od 3,2 miliona ukrajinske djece u opasnosti da nemaju dovoljno hrane